Snart måste du bestämma dig – för att göra din medborgerliga skyldighet!

Posted by Jonny in Inlägg från s-info.se/gahnshag | Kommentarer inaktiverade för Snart måste du bestämma dig – för att göra din medborgerliga skyldighet!

Inlägg från: 2010-09-18, 23:02
http://www.s-info.se/page/blogg.asp?id=155

Innan kl 20.00 söndag 19 september måste du ha bestämt hur du ska rösta. Måste man rösta? Självklart! Du blir inte straffad men som min kompis P-O säger ”du har försuttit chansen att sitta i fikarummet och gnälla de närmaste fyra åren”. Med viss humor men det ligger också en del allvar i det.

Du känner säkert igen en del av det jag skriver här, men det gäller fortfarande. Miljoner människor har offrat livet för att få rösta och fortfarande hålls människor fängslade, torteras och trakasseras bara för att de vill utrycka vad de tycker! Lika sant är att om du avstår från att rösta så ger du de partier som du absolut inte vill stödja en fördel. Varför? Jo, i och med att du inte ger en röst till ditt parti så ökar du värdet och proportionen på de andra partierna.

Tekniken med våra val gör att din röst blir mycket mer värd än du kanske tror. Det blir inte bara 3.186.914-3.034.118 till ena blocket. Det ska fördelas en massa mandat till riksdag, landsting och kommun. När de här fördelas så blir det ofta små marginaler där mandaten hoppar till ena partiet med ibland några få röster. Det kan alltså innebära att om du och polarna struntar i valet så blir valresultatet ett annat än vad ni ville.

Tre akuttips om du fortfarande inte bestämt dig:

▪ Känn efter med hjärtat lika mycket som du tänker och jämför med hjärnan!

▪ Vill du inte köpa ”hela paketet” – rösta olika i de tre valen. De rödgröna är lämpligt nog tre, men det går förstås att kombinera din egen mix.

▪ Pröva tanken att du skulle gå med i ett parti och skulle berätta för dina kompisar att du tänkte kandidera för det i valet 2014. Vilket parti skulle det kännas mest naturligt att berätta om?

Comments are closed.