Tankar kring att handla mat…

Posted by gahnshag in Uncategorized | 2 Comments

Kommunerna i Falun Borlänge-regionen har tillsammans handlat upp livsmedel. Det är alltså ingen vanlig sväng till Konsum eller ICA, utan ett värde på många miljoner. Jag har skrivit på och godkänt upphandlingen, men har inte riktigt rätt känsla i magen, om uttrycket tillåts.

Ju mer jag har pratat med olika personer och funderat, ju mer fundersam har jag blivit. Kvalitativt har upphandlingen inneburit ett steg framåt för oss i Falun, exempelvis större andel ekologiska varor, högre köttinnehåll, men på leverantörssidan upplever jag att vi inte uppfyllt kravet om att underlätta för mindre (och om haft tur lokala) leverantörer.

Exempelvis blev ju kravet att man ska leverera hela eller en stor del av varugrupper med tillhörande ”straffpåslag” om man inte klara detta avgörande för att exempelvis Milko och Siljan Chark inte vann delar av upphandlingen. Enligt min uppfattning har kraven gjort att grossiterna har ett enormt försteg. Nu kom Falu och Ludvika Partiaffär med, men jag tror att de flesta av oss hade större förhoppningar än så. Tilltron till Borlänge kommuns förmåga att göra smarta och lokalt anpassade upphandlingar är stor i regionen. Kanske har vi haft för stor tilltro?

Camilla Sparring m fl i det s k matupproret har också ifrågasatt de provsmakningar som föregått beslutet. Jag kan också tycka att det är konstigt och att det riskerar att bli mer godtycke än utvärdering, men kan inte avgöra om det är ”rätt” eller inte.

Hur som helst är det här ett knepigt och svårt område. Vi får inte gynna de lokala när vi handlar upp, men vi kan underlätta för mindre leverantörer. Tyvärr känns det inte som vi lyckades riktigt den här gången heller. När grossisten Menigo erbjuder billigare milkomjölk än Milko själva börjar det mola lite i magen…

2 Responses to Tankar kring att handla mat…