Tankar kring att handla mat…

Posted by gahnshag in Uncategorized | 2 Comments

Kommunerna i Falun Borlänge-regionen har tillsammans handlat upp livsmedel. Det är alltså ingen vanlig sväng till Konsum eller ICA, utan ett värde på många miljoner. Jag har skrivit på och godkänt upphandlingen, men har inte riktigt rätt känsla i magen, om uttrycket tillåts.

Ju mer jag har pratat med olika personer och funderat, ju mer fundersam har jag blivit. Kvalitativt har upphandlingen inneburit ett steg framåt för oss i Falun, exempelvis större andel ekologiska varor, högre köttinnehåll, men på leverantörssidan upplever jag att vi inte uppfyllt kravet om att underlätta för mindre (och om haft tur lokala) leverantörer.

Exempelvis blev ju kravet att man ska leverera hela eller en stor del av varugrupper med tillhörande ”straffpåslag” om man inte klara detta avgörande för att exempelvis Milko och Siljan Chark inte vann delar av upphandlingen. Enligt min uppfattning har kraven gjort att grossiterna har ett enormt försteg. Nu kom Falu och Ludvika Partiaffär med, men jag tror att de flesta av oss hade större förhoppningar än så. Tilltron till Borlänge kommuns förmåga att göra smarta och lokalt anpassade upphandlingar är stor i regionen. Kanske har vi haft för stor tilltro?

Camilla Sparring m fl i det s k matupproret har också ifrågasatt de provsmakningar som föregått beslutet. Jag kan också tycka att det är konstigt och att det riskerar att bli mer godtycke än utvärdering, men kan inte avgöra om det är ”rätt” eller inte.

Hur som helst är det här ett knepigt och svårt område. Vi får inte gynna de lokala när vi handlar upp, men vi kan underlätta för mindre leverantörer. Tyvärr känns det inte som vi lyckades riktigt den här gången heller. När grossisten Menigo erbjuder billigare milkomjölk än Milko själva börjar det mola lite i magen…

2 Responses to Tankar kring att handla mat…

 1. H.N says:

  Nu hamnar den här kommentaren helt fel då den inte kommer att handla om mat, men de andra var avstängda.

  Jag skriver till dig angående skola/förskola i falun.

  Jag fick en mycket intressant valsedel från socialdemokraterna ett tag innan valet, där det utlovades mindre barngrupper (5.0 barn/pedagog).
  Detta gjorde naturligtvis att jag som trebarnsmor snabbt valde er.
  Jag tog upp detta bland vänner och bekanta och fick med mig flera stycken som också valde er tack vare att ni ville satsa på barn och ungdommar.
  Det har nu gått ett tag efter valet och resultatet börjar synas tydligt….
  På vår ena sons förskola är personalen kraftigt underbemanade, på den andra avdelningen fick dom 5000 kr till hela året att köpa ALLT dom skulle komma att behöva under året!!!! Det är helt bedrövligt, tar deras pennor och pyssel osv slut nu så vet jag inte hur den stackars personalen kommer att agera..
  Och personalen som för övrigt är helt underbara och alltid håller leendet på läpparna trots allt de har att kämpa med, är nog den enda anledningen till att vi fortfarande håller fast vid vår förskola (och Falu kommun också för övrigt).

  I skolan går vårt barn med 29 andra elever, varav det går flera barn där med särskilda behov. De två fröknarna där går på knäna och det syns verkligen på dom!!
  Dom vill såklart mer än de kan och orkar. De har två till som kommer när de kan och hjälper till men det syns på hela skolan att det saknas kraftigt med personal.
  Barnen är ofta ute själva utan vuxenstöd vilken resulterar i en hel del bråk.

  Min fråga nu är såklart när kommer det här utlovad mindre barngrupperna?? >Extrapersonalen??
  Och när ska det märkas att ni vill satsa på barnen och ungdomarna??

  Jag vill hemskt gärna veta det, då jag lider med både barn och personal när man kommer till avdelningarna och verkligen ser hur de har det.

  Går ni någonsin ut till förskolorna och skolorna och kollar hur det går för dom??
  Kan du tänka dig hur en hel avdelning med 18 barn (som för övrigt har en liten asfalterad gård med stängsel, helt utan klätterställningar eller gungställningar) ska klara sig på 5000 kr på ett helt år???!!!

  Om ni har någon som helst lösning på detta, en ljusstrimma till alla föräldrar och barn som går på faluns förskolor så tycker jag allafall att du borde gå ut i DT och göra något slags uttalande då vi idag igen har ett reportage i DT angående de stora barngrupperna.
  Visa er mer i media – ta upp detta och ge också personalen/pedagogerna en ljusstrimma! Det är de verkligen värda så som de slilter idag!
  Jag hoppas verkligen att du har lösningen framför dig och allt klart redan!! Jag med fler tror på er, men vill se lite resultat.

  Tacksam för svar!

  MVH

  • gahnshag says:

   Hej Ann-Catrin,
   Tack för inlägg! Nej, allt är inte klart än, men vi kommer att ta flera steg åt rätt håll det närmaste året. Jag vet att det fortfarande är (lika) kämpigt i förskolorna. Jag är på förskola minst en gång per/vardag. Har egen son plus att jag besöker andra förskolor. Idag har jag träffat Lärarförbundet och representanter för fyra förskolor i kommunen. Jag säger till dig som jag sa till dom: De 17 miljoner extra som vi satsade för 2011 ger resultat, men tyvärr är resultatet ”bara” att vi har kunnat bromsa besparingarna. Personalminskningen är stoppad, vi planerar för nya förskoleavdelningar (för att barngrupperna ska kunna bli mindre på alla förskolor och vi kommer från hösten att kunna öka flexibeliteten för de familjer som har s k 15-timmarsplats.

   Man måste ha lite tålamod, det tar tid att förändra en färdriktning. När Falu-Kuriren skrev om ”löftet som sprack” hade man minst sagt stora förväntningar på nya politiska majoriteten. Den nya skolnämnden har hunnit ha ett (1!) sammanträde. Vår budget ersatte fr 1 januari en borgerlig som var inriktad på att fortsätta spara på skola och förskola.

   Ställ krav på oss rödgröna – men ha också lite tålamod! /Jonny