Nu blommar asfalten! Nej, tyvärr inte i Falun…

Posted by Jonny in Uncategorized | Kommentarer inaktiverade för Nu blommar asfalten! Nej, tyvärr inte i Falun…

Vår skolchef skrev på Facebook för någon dag sedan att ”Falun är en fantastisk vacker stad (även) på sommaren”. Kan bara hålla med. Stadskärnan, kulturmiljöerna och å-rummet ger stan karaktär. Allt det här smyckas med riktigt snygga blomsterarrangemang. För den som är riktigt intresserad kan man få nogranna beskrivningar på flertalet rabatter, där planteringarna och växtsorter redovisas: http://www.falun.se/www/falun/ToF/trafik.nsf/doc/9E1A8DA6C4CF9A27C12578BC002BCD79 . Hög klass och en fröjd för öga och även näsa i många fall.

Men säg den stad som är perfekt. Även vi har våra fläckar. Det som faktiskt retar mig mest är att vi i Falun så metodiskt har undvikit att göra något vackert av våra rondeller. Det gäller särskilt på sommaren då de (och ni känsliga läsare får ursäkta) helt enkelt ser för jävliga ut! Kommer man på en av stans huvudinfarter, Gruvgatan, har vi fyra rondeller där:

  • Gruvrondellen har i och för sig klippt torrt gräs, men i den stora kitteln som hänger i mitten är det tomt…
  • Hyttgatsrondellen har åtminstone en gräsmatta och två paradisäppelträd som blommar en vecka per år. Den är ett mästerverk i jämförelse med de övriga…
  • Engelbrektsgaterondellen är gatstenslagd, men ”toppas” av en olagd yta i mitten där tre betongplattor ligger utkastade. För några år sedan var de stöd för en blomurna…
  • Myntgatsrondellen blir eländesfinalen med återigen gatstenar i prydliga ringar. Men vad är kronan på verket? Jo, två elsladdar som aldrig fått försörja varken en lampa, en pump eller något annat. Bara ett monument över att någon tänkte, men aldrig fullbordade…

Längst in i centrum, vid Holmtorgsrondellen är det snyggt och futurisktiskt. Den i folkmun döpta ”toalettringen” är snygg och inuti ändras slaggstenarnas läggning på gruset (av kreativa invånare) så att de ena dagen är ett fredstecken och nästa dag något helt annat. Bussresenärer som sitter högt hinner beskåda det hela.

På väg ut ur stan, vid stadsdelen Dalregementet, tar förödelsetemat vid igen: utslängda och trasiga betongplattor ligger ensamma och väntar på en hjälpande hand från vår trafik- och fritidsförvaltning. Kommer den och de andra rondellerna att någonsin ägnas en tanke, eller har det ramlat bort i något planeringsverktyg eller i gränsdragningen mellan skötselområden?

För i det här fallet kan det inte bortförklaras med brist på pengar. För blommorna och utsmyckningarna står tätt och snyggt i resten av stan. Ska vi ”tvångsförflytta” ett gäng pelargoner eller kan vi förmå våra vanligtvis påhittiga kommunanställda att låta kreativiteten flöda även här? Jag är som ni vet optimist. Det här löser vi!

Comments are closed.