Tomhet och känsla av overklighet – arbetet för en bättre värld får aldrig stanna av

Posted by Jonny in Uncategorized | Kommentarer inaktiverade för Tomhet och känsla av overklighet – arbetet för en bättre värld får aldrig stanna av

Ett och ett halvtåringen har precis somnat och en tanke far genom huvudet: Hur ser världen och vår del av Europa ut om 15 år när hon kanske ska på sitt första sommarläger? Jag ryser. I onsdags grät jag när jag hörde sommarprogrammet med Monica Nyström som berättade om när hennes man dog i cancer. Idag har omfattningen av tragedin i Norge klarnat; över 90 människor, de flesta unga, har mist livet. Jag borde gråta ännu mer nu, men känslan är en annan. Igår kväll när vi åkte hem från goda vänner fattade jag inte vad som hänt. Imorse blev jag illamående, och resten av dagen när jag har haft en supermysig utflykt till Sundborn med familjen har jag känt obehag.

Jag blir sittande i bilen med en massa funderingar. Hur kan någon känna sådant hat? Hur kan någon ha ett sånt hämndbegär, eller vad det nu är, att den är beredd att förvandla hundratals familjers liv till kaos och tragedi? För den som gjorde det här släcker ju inte en politisk idé, utan förstärker i så fall flera politiska inriktningar, tror jag. Arbeiderpartiet och AUF kommer att stärkas av det här, även om det kan låta konstigt att säga det nu och att det sker till ett fruktansvärt högt pris. Socialdemokratin i Norden har en oerhört viktig roll at fylla; att minska klyftor, att öka förståelse och samhörighet mellan alla invånare, oavsett var de kommer ifrån eller hur de väljer att leva sina liv. Att fortsätta arbetet att skapa samhällen och individer som är både trygga och starka. Tyvärr kan ett sånt här vansinnesdåd förstås också ge andra högerextremister liknande idéer.

Mina tankar går till alla som är direkt berörda; de som sörjer en dotter, son, släkting eller kamrat. Jag skriver just nu ett brev till min kollega i vår norska vänort Röros. Det är stor risk att de också har någon som varit med vid bombdådet i Oslo eller på Utöya. Åtminstone är de känslomässigt berörda då det är landsmän och partikamrater som drabbats. Imorgon flaggar vi på halvstång på rådhuset här i Falun, för att visa vår kommuns sympati med systrar och bröder i vårt närmaste grannland.

Comments are closed.