24-timmars landsbygdsturné!

Posted by Jonny in Uncategorized | 2 Comments

Ikväll startade jag en 24-timmars turné genom Falu kommun. Behövs det? Absolut! Jag och andra förtroendevalda kan alltid vara ute mer i våra kommundelar och olika verksamheter. Jag har lovat mig själv att återigen finnas ute mer än under våren då nästan all tid försvann i möten mm. Nu är inte jag dålig på att röra mig ute i Faluns landsbygd. Förra helgen blev det tur till Göranssons färg (i Danholn) och efter det ”turistade” jag och familjen i Sundborn och Sveden. Sommartid är jag mer regelbundet hos Coop i Bjursås än någon av stans livsmedelsbutiker.

Det här och nedanstående är trevligt för mig men också en ren överlevnadsfråga om jag ska kunna agera med trovärdighet i rollen som ordförande i landsbygdsgruppen! Jag har dessutom hård konkurrens av andra kommunalrådet Susanne Norberg, som bor i Sundborn och kommundirektören Dan Nygren som har bopålarna nedslagna i Grycksbo. Med andra ord en kommunledning som är väl spridd i kommunen för att kunna ha ”örat mot marken” på många ställen samtidigt…

Första stoppet var i och för sig privat (träff med goda vänner och konsert), men ändå en kväll i Sågmyraparken där lokala arrangörer ordnat med uppträdande av två band; Flat Foot och Fat Boy. Fick möjlighet att träffa många sågmyrabor som jobbar hårt och kreativt för att bygden ska utvecklas. Sågmyraparken har med hjälp av Bjursås sparbank och kommunen kunnat renoveras och är nu i skick för att kunna erbjuda riktigt fina sommararrangemang. Blir sammanlagt 3-4 stycken i sommar.

Imorgon bitti åker jag norröver för att 9.30 vara i Ryssjön där jag träffar och vandrar runt med stugägare som oroas av vindkraftsutbyggnaden. Ett av få bokade möten som jag missade under våren var med den här gruppen. Man ska förstås undvika att sjabbla till det med mötesbokningar, men hos vindkraftsmotståndarna finns tyvärr en stor misstro mot kommunen, som förstås inte blev mindre när jag uteblev i juni. Även om vi kanske inte helt når och förstår varandra imorgon så är det viktigt att vi tar oss tid att lyssna på varandra.

12.00 stannar jag till i Lumsheden för att titta på nuvarande förskolelokaler i Åsgården. Lokaler för dagbarnvårdare/förskoleverksamhet har varit en het fråga under våren där byborna efterlyst mer samlat agerande från kommunen och långsiktiga lokallösningar. Återstår att se om morgondagens träff, där även fastighetsutskottets ordförande Krister Johansson är med, kan föra frågan framåt.

Däremellan och efter det kan ytterligare stopp bli aktuella.

2 Responses to 24-timmars landsbygdsturné!