Jag skrev på bloggen för fyra år sen…

Posted by Jonny in Uncategorized | 2 Comments

…om något som jag trodde att t o m en borgerlig regering var för puckad att sjösätta. Jag kallade det för ”avdragsrätt för restaurangbesök” och det var helt och hållet tänkt att vara komiskt och ironiskt. Inte anade jag att det skulle bli sant under rubriken ”sänkt restaurangmoms”… Så här skrev jag 8 juli 2007 på www.s-info.se/gahnshag:

Nytt gediget alliansförslag: Avdragsrätt på restaurangbesök!

Nu har det ännu en gång klurats och funderats i allianspartiernas katakomber, och inom kort presenteras ett förslag som ska få fart på sysselsättning, höja nyföretagandet och för evigt befria svensken från tristess. Det handlar om avdragsrätten för restaurangbesök.

I korthet innebär förslaget att alla svenskar får dra av 50% av sina utgifter för restaurangbesök, dock högst 50.000 kr per år.

Avdraget gäller dagens rätt, ala carte, catering och hotellfrukostar enligt skatteverket som sent igår kväll beordrades att snabbutreda frågan av finansministern.

Enligt statssekreterare Bernard Slug (m) så finns bara fördelar med förslaget:

– de som inte gillar att laga mat kan få ett roligare liv

– reformen som bara kostar några miljarder uppfyller de borgerliga kraven om att omfördela från sämre bemedlade till de som har det lite bättre

– fler anställda och nya företag i restaurangbranschen

Finansministrern säger också att de som har bra jobb och som tvingas äta ute, bo på hotell eller bjuda på bättre middagar måste stimuleras för att orka satsa vidare. Om man inte har vinden i ryggen och en hel del på silverfat är det lätt att man lägger sig på latsidan – blir sjukskriven eller arbetslös. Det här ger eftersatta grupper i bl a Djursholm, Östermalm och Kungsholmen en välbehövlig guldkant, avslutar han.

Reformen beslutas vid nästa torsdags regeringsmöte, men borde enligt flera borgerliga medarbetare ha genomförts för flera decennier sedan. Detta då den är lika härligt gammalmodigt som flera andra borgarförslag, som exempelvis avdrag för städning, vårdnadsbidrag och borttagen förmögenhetsskatt.

Tänk att ett nästan identiskt förslag nu ska genomföras, och att det är en tredjedel av alla nysatsningar i höstbudgeten! Den borgerliga regeringen är (sorgligt) förutsägbar…

2 Responses to Jag skrev på bloggen för fyra år sen…