Jag skrev på bloggen för fyra år sen…

Posted by Jonny in Uncategorized | 2 Comments

…om något som jag trodde att t o m en borgerlig regering var för puckad att sjösätta. Jag kallade det för ”avdragsrätt för restaurangbesök” och det var helt och hållet tänkt att vara komiskt och ironiskt. Inte anade jag att det skulle bli sant under rubriken ”sänkt restaurangmoms”… Så här skrev jag 8 juli 2007 på www.s-info.se/gahnshag:

Nytt gediget alliansförslag: Avdragsrätt på restaurangbesök!

Nu har det ännu en gång klurats och funderats i allianspartiernas katakomber, och inom kort presenteras ett förslag som ska få fart på sysselsättning, höja nyföretagandet och för evigt befria svensken från tristess. Det handlar om avdragsrätten för restaurangbesök.

I korthet innebär förslaget att alla svenskar får dra av 50% av sina utgifter för restaurangbesök, dock högst 50.000 kr per år.

Avdraget gäller dagens rätt, ala carte, catering och hotellfrukostar enligt skatteverket som sent igår kväll beordrades att snabbutreda frågan av finansministern.

Enligt statssekreterare Bernard Slug (m) så finns bara fördelar med förslaget:

– de som inte gillar att laga mat kan få ett roligare liv

– reformen som bara kostar några miljarder uppfyller de borgerliga kraven om att omfördela från sämre bemedlade till de som har det lite bättre

– fler anställda och nya företag i restaurangbranschen

Finansministrern säger också att de som har bra jobb och som tvingas äta ute, bo på hotell eller bjuda på bättre middagar måste stimuleras för att orka satsa vidare. Om man inte har vinden i ryggen och en hel del på silverfat är det lätt att man lägger sig på latsidan – blir sjukskriven eller arbetslös. Det här ger eftersatta grupper i bl a Djursholm, Östermalm och Kungsholmen en välbehövlig guldkant, avslutar han.

Reformen beslutas vid nästa torsdags regeringsmöte, men borde enligt flera borgerliga medarbetare ha genomförts för flera decennier sedan. Detta då den är lika härligt gammalmodigt som flera andra borgarförslag, som exempelvis avdrag för städning, vårdnadsbidrag och borttagen förmögenhetsskatt.

Tänk att ett nästan identiskt förslag nu ska genomföras, och att det är en tredjedel av alla nysatsningar i höstbudgeten! Den borgerliga regeringen är (sorgligt) förutsägbar…

2 Responses to Jag skrev på bloggen för fyra år sen…

 1. Ola Malm says:

  Sänkt restaurangmoms – i debatten och allmänt i radio/tv – kallad Krogmomsen, det är klart man förknippar detta förslag med grosshandlarluncher och ökad spritkonsumtion.
  För att du ska förstå vad detta lagförslag skulle innebära för alla caféer, konditorier och andra små serveringar som inte lever på spritförsäljning vill jag visa på följande.
  På Skyttepaviljongen arbetar 1 ungdom heltid och 5 st deltid samt min fru som tagit tjänstledigt ½ år från sitt ordinarie jobb.
  Vi köper in alla råvaror till 12 % moms och säljer med 25 % moms. Om kunderna tar med glass och kaffe bort från huset skulle vi kunna sälja med 12 % moms. Halvårsbokslutet visar att anställd personal fått avtalsenliga löner (HRF:s) men min fru inte fått en krona över till egen lön och pension för sina 50 timmar i veckan.
  Vi har precis suttit och kliat oss i huvudet – vad gör vi för fel? Vi gick igenom flertalet av Dalarnas små serveringar på http://www.allabolag.se och såg att på många står det ”Likviderat”, övriga visar allt för ofta förlust under flera år.
  När vi tar ut bokslut från några, har vi alla samma kostnadsbild.
  Ja men höj då era priser säger du. Jag tror inte våra kunder – oftast barnfamiljer, pensionärer och studerande vill betala 65.- för kaffe och kanelbulle. Ditt nästa förslag är kanske. Sälj sprit – nej det tror jag inte du säger.
  Men serveringsmoms 12 % för oss skulle innebära att 6 personer kan få behålla jobbet, Faluborna kan fika i naturreservatet och Pia kan använda ca 10,000.- i månaden till lön, pension och skatt.
  Hälsningar
  Ola Malm

  • Jonny says:

   Hej Ola,
   Jag vet era och andras villkor, och jag avundas inte er (inte ens om momsen sänks). Ni kämpar ortroligt, så se inte mitt ställningstagande som något mot restaurang- och cafébranschen.

   Jag riktar udden mot regeringen som är så fantasilösa så de tror sig lösa alla bekymmer med sänkta skatter. Jag ställer mig alltid frågan; vad kunde, i det här fallet 5 miljarder ha använts till i stället? Om fler kom i utbildning. praktik, arbete så skulle det antagligen också ge fler människor som kunde konsumera, eller hur? När regeringen väljer att finansiera momssänkningen med exempelvis färre platser på Högskolan Dalarna så innebär det färre människor som rör sig inom Lugnetområdet. Utan stöd till nybyggnation av lägenheter eller rejäl satsning på järnvägsutbyggnader hämmas Faluns befolkningsutveckling. Missade potentiella fikagäster även här.

   Politik är för mig en mer avancerad konst än att bara fylla på fickorna på hyfsat välmående konsumenter och medborgare för att få dom att köpa mer.
   /Jonny