Om man blandar det trista med allt kul och bra blir det… …rätt så bra!

Posted by Jonny in Uncategorized | 2 Comments


Den senaste månaden har varit rätt kämpig, känns det som. Skriverier efter div upphandlingsturer på vår trafik- och fritidsförvaltning, kritik mot en uppgörelse mellan kommun och f d näringslivschefen och besked om förlorade jobb. Igår späddes det här på med att anställda i kommunen, där en också är partikamrat med mig, har lånat en minibuss av kommunen för privata syften.

Det där första är som det är, det utreds just nu av bl a våra revisorer. Det andra: Jag står för de uppgörelser jag är med och träffar, även om de är impopulära. Jag har fått skit för att jag sa att vi försöker måna om våra anställda både under och efter anställningen. Men jag menar det! När jag fick tillfälle att träffa Herrhagsgårdens nattpersonal så verkade de också förstå att vi behöver göra speciallösningar ibland.

Jobben jag tänker på är de som försvinner när Cederroth troligen flyttar sin plåstertillverkning från Falun till Spanien. Svårt att som kommun vända den matchen när löneläge, närhet till större marknader mm talar till spanjorernas fördel. Men vi jobbar vidare! När Dellner och Cederroth minskar så bygger Förlagssystem ut med ytterligare 10.000 kvadrat som ger 70 nya jobb. Jag brukar tona ner dramatiken av att jobb flyttas mellan Borlänge och Falun. Det går i båda riktningarna och är en rätt naturlig följd av att företag och organisationer ser över sina verksamheter. Det viktiga är att arbetsplatserna blir kvar här och inte försvinner till andra delar av landet.

Minibussturen var säkert ett trevligt initiativ, med en mindre bra lösning… Jag gillar när människor försöker hitta kreativa möjligheter. Men det får aldrig komma i närheten av att vi nyttjar skattefinansierad verksamhet på ett olagligt sätt. Det gäller förstås i synnerhet för oss förtroendevalda. Genom tiderna har anställda säkert lånat många verktyg och garage av kommunen (och rätt många pennor som aldrig kommit tillbaka – jag har överseende med det här sista). Det här tydliggör att vi kanske måste förtydliga regler och policies. Som anställd bör man med sunt förnuft kunna räkna ut saker, men behövs det ska vi bli kristallklara om vissa saker.

Jag tänker inte deppa. Mina mätare på kommunalrådsförarplatsen visar att vårt läge är stabilt, för att inte säga bra. Kommunens ekonomi ligger enligt budget, invånarantalet ökar, ungdomsarbetslösheten minskar och lägenhetsbyggandet är det högsta på 20 år. Nu styr vi vidare mot målen om fler nya förskoleavdelningar, fokus på resultaten i skolan och fler nya jobb till kommunen. Målet är är att nå min nya devis: Sveriges bästa människoklimat! Hösten är ingen sorgsen årstid – det är ju nu vi laddar för att det ska kunna slå ut i full blom om så där 7-8 månader!

2 Responses to Om man blandar det trista med allt kul och bra blir det… …rätt så bra!