Konsumera mera eller konsumera hållbart?

Posted by Jonny in Uncategorized | Kommentarer inaktiverade för Konsumera mera eller konsumera hållbart?

Idag har vi haft vår hållbarhetsdag. Tidigare var det en folkhälsovecka. Men kvantitet är inte alltid bättre än kvalitét, eller hur?
Titeln på hållbarhetsdagen är ”konsumera mera?” Svaret på den frågan är jo visst får du det, men då får du nog tänka till lite extra VAD du ska köpa. För den mer försiktige är nog tipset att köpa det man verkligen behöver eller återbruka det som redan finns. Oavsett hur du är skadar det inte att tänka i när- eller ekologiskt producerade banor.

Hur hållbar är du jag egentligen i min konsumtion? Ja, jag tänker ju rätt mycket på det här (vilket min familj, antagligen plågsamt, kan konstatera). Jag läser innehållsförteckningar, letar produktionsorter och memorerar symboler. Men jag tvivlar på att jag helt och hållet kommer att bli hållbar i min konsumtion. Jag kan bara bli mer eller mindre, inte helt. Även om jag har bestämt mig för att köpa den mest miljöriktiga och lokalproduceradce produkten, så skiter det sig kanske direkt om jag tar bilen för att köpa den.

Gudskelov så är inte transportandelen så stor när vi gör en livscykelanalys på olika varor. Men ändå; man sabbar hållbarheten om man transporterar långt och/eller fel. Framförallt går det att göra så mycket mer, längre och roligare istället för att satsa energi på tokiga transporter. Det är bättre att låta bli att åka bil en mil och istället använda den energin till att till en läslampa i 1000-tals timmar! Bonusen är att du kanske cyklar och mår bättre (och kanske struntar i att köpa något onödigt – för det fick inte plats på din pakethållare…).

Fick vi lära oss något nytt? Absolut! Att vi är rätt lustiga när vi går till affären. Innan har vi klagat på hur dyr maten är och skryter hur medvetet och kvalitativt vi handlar. När vi går ut från affären visar det sig att i genomsnitt 40 procent av det vi köpte visade sig vara godis, läsk, kaffebröd (och öl och vin från systembolaget). Kan man då påstå att man inte har råd med ekologiskt eller närproducerat om 40% ”slösades” bort?

Comments are closed.