Tuffa besked för Falun – igen

Posted by Jonny in Uncategorized | 2 Comments

Knappt har vi hunnit fundera klart över Cederroths neddragning i Falun och framförallt Outokumpos och Milkos problem i södra Dalarna förrän det är dags för nya tråkiga besked. Idag nås vi av nyheterna att HL-display varslar samtliga 75 i Falun och att Polisens länskommunikationscentral är hotad.

Jag har precis idag skickat mitt e-brev där jag konstaterar att det mest varit uppåt sedan Cederroth annonserade plåstertillverkningens flytt till Spanien. Nya företag på väg in, nya butiker på Dalregementet och nya SVT. Jag kunde också ha berättat om Förlagssystems utbyggnad som ger 70 nya jobb.

Men säg den glädje som varar… Idag på eftermiddagen kom alltså beskeden som gör att mitt konstaterande i e-brevet blir ännu mer aktuellt: Att vi måste jobba ännu mer på att få hit nya jobb och öka tillväxten. Något annat alternativ finns inte.

Framförallt har jag och vi en skyldighet mot de som nu drabbas så att deras möjligheter till en fortsättning i Falun med nytt jobb eller utbildning blir så bra som möjligt.

Det känns tufft just nu, men vi tappar inte modet!

2 Responses to Tuffa besked för Falun – igen

 1. Tempo says:

  Hej!

  Givetvis skall vi inte tappa modet! Jag har några undringar om andra saker, och eftersom du är aktiv här på bloggen tar jag det denna väg.

  Jag funderar över hur det går med resecentrum/södra centrum. Med alla den möda och planering som har lagts ner sedan den fördjupade översiktsplanen togs så har inte en enda sten flyttats. Givetvis måste ju allt detta undersökas noggrant, så jag förstår att det tar tid. Men finns det ingen lägesrapport som kan ges så att det kan finnas möjlighet att ge synpunkter?

  Den absolut största kvaliten i den fördjupade översiktsplanen för södra centrum var de framdragna plattformarna som skulle göra det möjligt att gå direkt från gångtunneln vid tiskenparkeringen upp på perrongen. Men det senaste som jag har sett verkar allt detta vara borta och det blir en bantad kass lösning kvar. Bara för att det är bråttom och ont om pengar.

  Hur ser det ut i nuläget? finns det några aktuella skisser? kommer avståndet mellan stationen och centrum verkligen upplevas kortare (tveksamt väl)?? Finns det idéer på annan finansiering för att kunna säkra de mervärden som de ursprungliga idéerna skulle ge (sälja lite byggrätter på tiskenparkeringen till skanska mfl.??)? Se hur man gjort i Uppsala. Ett verkligen attraktivt resecentrum som är en integrerad del av staden=bättre lägen för alla som äger mark i närheten=intresse att vilja bygga=högre markpriser=finansierar den högre kostnaden som läggs på att få en verkligt bra stationslösning istället för att 10 års planering bara skall bli en tumme.

  Det känns som att det händer mycket bakom stängda dörrar i detta projekt, var är insynen? Om jag minns rätt så skulle väl Falu kommun bli bäst i sverige på medborgardialog? Äger Jernhusen för lite mark för att vara intresserade av en större satsning? I Växjö slår kommunen och Jernhusen i alla fall på stora trumman! http://www.jernhusen.se/templates/Page.aspx?id=2072

  Detta är inte kritik utan jag vill snarare påpeka att mycket av Faluns framtid i mångt och mycket hänger på detta projekt. Det är alltså viktigt att inte alla kvalitéer från öp-arbetet bantas bort.

  • Jonny says:

   Hej ”Tempo”! Du har helt rätt att vårt resecentra har förändrats lite i utförandet senaste tiden (presenterat i bl a ”Vårt Falun” som kom till alla hushåll för en vecka sen). Även om perronger inte förlängs lika mycket och budgeten är relativt begränsad (c:a 100 miljoner) så tycker jag att vi får en kvalitetshöjning. Vi bygger inte heller fast oss i tokiga lösningar, utan kan också i framtida etapper av bangårdens ombyggnad fortsätta med att exempelvis ställa spåret på bro förbi Faluån-Holgatan och förlänga perronger ytterligare.

   Resecentrum Falun planeras byggas från höst 2012 till höst/vinter 2014.