Carema – lusen i välfärdskalufsen?

Posted by Jonny in Uncategorized | Tagged , , , | Kommentarer inaktiverade för Carema – lusen i välfärdskalufsen?

Det kommer rapporter till och från om att äldreomsorgen inte fungerar som den ska. Under årens lopp har det väldigt ofta kommit från de privat drivna boendena. Särskilt anmärkningsvärt är det om man tänker på att de är i klar minoritet och att personalen ofta inte har samma meddelarfrihet som i de offentligt drivna.

DN:s granskning av Carema senast i dagens tidning* har avslöjat ett företag som har en kultur där de snygga powerpointbilderna med ”kvalitét”, ”guldkant” och vackra värdeord inte stämmer med verkligheten. I verkligheten har andra, mindre trevliga företeelser smugit sig in: vinstmaximeringen, tänja på gränserna och ovärdigheten.

En annan driftsform än offentlig ska inte behöva innebära att det är sämre. Men när ägandet bara går ut på att tjäna pengar, när ledning och framförallt ägare sitter väldigt långt bort, då ökar riskerna dramatiskt för att det ska gå över styr. Som lokal ledning och ibland (även om det blir allt mer sällan) ägare byggs ett kontrollsystem in som kanske är ännu effektivare än kommuners och socialstyrelsens tillsyn. Det handlar om att varje dag tvingas möta sina boende, anhöriga, personal och representanter för den kommun som upphandlat. De flesta företagare som engagerar sig för att leverera över förväntningarna skulle se det här som en förmån. För Carema och andra har distans och ”fjärrstyrning” blivit en möljighet som utnyttjas på ett minst sagt skämmigt sätt.

Istället blir det de anställda som får sitta emellan och bli de som får ta kritik, när det borde vara en företagsledning i Stockholm eller i vissa fall riskkapitalister som inte ens kan peka ut i vilka städer deras enheter finns…

När även DN börjar nämna Håkan Juholt och Lars Ohly som det som ”riskerar” att få rätt, då kanske den tillnyktring är på väg som gör att vi på allvar kan börja diskutera hur villkoren för alternativen i välfärden ska se ut.

* http://www.dn.se/nyheter/sverige/doende-lamnades-framfor-tvn 
* http://www.dn.se/nyheter/sverige/falun-kan-bryta-kontrakt-med-carema

Comments are closed.