Budget 2013-15 klar – imorgon debatterar vi den!

Posted by Jonny in Uncategorized | Tagged , , , , , | Kommentarer inaktiverade för Budget 2013-15 klar – imorgon debatterar vi den!

Vår tredje budget sedan det blev rödgrönt styre i Falun innebär ytterligare steg mot de mål vi satt upp; om en bättre barnomsorg och skola, om fler i arbete och trygg ålderdom. Skolan är i en spännande utveckling. De närmaste två åren öppnar 15-20 nya förskoleavdelningar. Arbetslösheten, som fortfarande är oacceptabelt hög, ligger nu 1 procentenhet lägre än riket jämfört med vid majoritetsskiftet då Falun hade högre arbetslöshet än riket. Lite ljusare, men här har vi vår stora arbetsuppgift, både som riks- och lokalpolitiker. Imorgon har vi vårt kommunfullmäktige där de här frågorna och mycket annat ska diskuteras.

Budgeten är stram, men samtidigt kan vi göra nysatsningar med bibehållna marginaler i ekonomin och med oförändrad skatt. Vi har möjliggjort kommunens två första trygghetsboenden. Det första finns i Bjursås och nästa år blir det ett till i Britsarvet. Vi har bestämt oss för att ta ett ordentligt grepp om våra skollokaler. I år byggs en ny skola i Aspeboda, 2013 startar ombyggnaden av Bjursåsskolan och 2014 är det dags för Hälsinggårdsskolan.

En del oroas av att VM-förberedelserna kräver stora resurser. Det har även vi gjort. Samtidigt får vi aldrig glömma att det är promillen av kommunens budget som går till VM. Att ge fler unga jobb, att förstärka vuxenutbildningen och att oförtrutet jobba vidare för nya företag och verksamheter i Falun är det som påverkar både våra utgifter och inkomster i mycket större omfattning. VM kan vara en hävstång i det här arbetet. Förebyggande arbete och satsningar på ett socialt starkt Falun en annan. När Faluns nya Kulturskola startar 2013-14 är det en satsning på unga och ett sätt att balansera satsningar på kultur och idrott.

Falun präglas av politisk samsyn om de större frågorna. Samtidigt undrar vi hur skolan, socialtjänsten eller omvårdnaden blir bättre när de borgerliga vill satsa mindre på dessa. Om Falun hade styrts av de borgerliga fram till 2014 hade skolor och förskolor haft 90 miljoner mindre. Sparsamhet är en dygd, men att spara på barn är bara dumt!

Comments are closed.