Sommarhälsning – mellan liv och död

Posted by Jonny in Uncategorized | Kommentarer inaktiverade för Sommarhälsning – mellan liv och död

Sommaren rullar på. Jag har tagit det lugnt efter Almedalsveckan. Har det skönt med familjen i stugan. På Konsum eller Hemköp får jag frågan om jag ”får vara ledig någonting?” Och, absolut det får jag. Jag tar mig ledigt. På kommunkansliet blir de lite bekymrade när jag inte svarar på mejl. Men vi löser det som behövs. Idag har jag faktiskt haft hjärnan och hjärtat i ”working-mode”. Inga svåra grejer. In på kontoret och skriver under avtal och protokoll och sedan förrättar jag en vigsel vid samma sjö som stugan ligger. De är i tjugofemårsåldern. Min familj har känt hans i ett par-tre generationer. Nu bor dom ett par stadsdelar från mig i Falun. Alla är vi inflyttade. Kul! I bakhuvudet mal dåden i Aurora och den kommande ett-årsdagen av Utøya. Plötsligt är jag inne i något tankespår som handlar om livets väsentligheter kontra ”fjuttigheterna”.

När jag går upp från bryggan och den nyss genomförda vigseln tänker jag: Där började ett ”nytt” liv. Jag är inte gammalmodig, så att jag har något emot barn utan gifta föräldrar. Det är mer en tanke att nu har dom bestämt sig för att genomföra sitt livsprojekt, som kan inkludera barn, hus, resor – eller något annat. Samtidigt har en galning släckt livet på runt tjugo människor i USA. De fick aldrig chansen att fullt ut genomföra sina livsprojekt. Samma sak med de 67 i Oslo som en enskild för ett år sedan tyckte sig ha rätt att stoppa livsresan för. Han kunde inte förlika sig med hur hans egen hade varit eller i vilken omgivning han hade färdats. Därför skulle andra offras. Sinnessjukt!

Med de här tankarna på liv och död återvänder jag till en tanke som fanns hos mig under våren: Jag fick kritik för att arbetet med skid-VM i Falun gick för långsamt. Antagligen befogat, men det som fascinerade mig var att jag under ett år fick så enormt mycket mer kritik i den frågan än alla andra områden sammanlagt. Materiella ting som färdiga hoppbackar till ett visst datum var åtminstone i oppositionens och medias ögon mycket viktigare (?) än att vi fortfarande tappar 1 av 7 elever – åtminstone i den meningen att de lämnar skolan utan fullständiga betyg. Eller att barn fortsätter att omhändertas för att deras familjer inte kan ge trygghet eller förpestas av drogberoende.

Hoppbackar eller social välfärd. Giftas eller dödas. Livet är förgängligt och det gäller att ta vara på det och dess väsentligheter medan det finns. Ha en fortsatt skön sommar!

Comments are closed.