Många nya bostäder i centrum är möjligt – om vi tänker nytt

Posted by Jonny in Uncategorized | Kommentarer inaktiverade för Många nya bostäder i centrum är möjligt – om vi tänker nytt

Faluns centrala delar är attraktiva, för handel, verksamheter och inte minst bostäder! Finns det plats för fler bostäder? Ja, absolut! Dom flesta vill att fler människor ska bo i centrum och med lite nytänkande skulle det kunna bli uppemot 300 nya bostäder i ett 10-tal lägen i väldigt centrala lägen:

  1. Kvarteren Västra Falun och Teatern planeras just nu för nya bostäder och verksamheter. 100-150 lägenheter.  (se karta nedan för de olika lägena)
  2. Längs Myntgatan, nedanför Elsborgs slott, finns en obebygd tomt. Cirka 10 lägenheter.
  3. Längs Bergsskolegränd, bredvid Hotell Bergmästaren, finns en lucka där entreprenörer planerar för 5-7 lägenheter i ett lite annorlunda hus.
  4. På StoraEnsos parkering längs Trotzgatan skulle p-platser kunna samsas med cirka 25 lägenheter.
  5. En lite mer vågad idé är att bygga uppepå taket till gamla Domushuset, nuvarande Bergströms Galleria. Varför inte någon typ av radhuslösning (se nedan!). Cirka 15-20 lägenheter.
  6. På Östra Hamngatan 34 finns en lucka som skulle bli ett mycket attraktivt bostadsläge längs ån. 10-20 lägenheter beroende på antalet våningar.
  7. I hörnet Östra Hamngatan/Falugatan finns färdiga planer på att bygga 15-20 lägenheter i 3-5 våningar.
  8. En del anser kanske att Folkets Hus högdel är tillräckligt hög och att 60-talsarkitekturen börjar bli bevarandevärd? Jag skulle vilja utmana och säga: 1-2 takvåningar skulle bli spännande och ge den fyrkantiga byggnaden en mer spännande silhuett. 6-10 lägenheter.
  9. Masmästarens hus på Slaggatan 6 skulle med fördel kunna byggas på med 1-2 våningar (en våning plus takvåning) för att passa in ännu bättre i stadsbilden. Med modernt träbyggande klarar de flesta hus påbyggnader. 10-15 lägenheter
  10. Delar av Tiskenparkeringen är i utredningen om Södra Centrum utpekade som bostadslägen. Är det inte dags för Falun att utnyttja det sjönära centrumläget? Kanske komplettera med flytande bostäder som nedan? 50-80 lägenheter.

Totalt 241-357 lägenheter.

Det är inte bara jag som har funderat på vart det skulle kunna bli nya bostäder. På http://falunborlange.wordpress.com/2011/12/10/bostader-i-falun/ ges också förslag längs Svärdsjögatan, Vid Tiskens nordvästra strand och i Kvarnberget,

<—  Radhus på tak i Alingsås

Radhus på taket av kv Blåmannen, Stockholm

Centrala stadsrums utvecklingsidéer för centrum…

…eller varför inte villor på vatten?

Karta med utpekade bostadslägen

 

 

 

Observera att lägena är personligt valda, och att detaljplanefrågor, fastighetsägarens vilja/ambitioner förstås kan innebära att förutsättningarna inte finns eller kan ändras.

Comments are closed.