E16 viktig ”milstolpe” för bättre vägkommunikationer i vår region

Posted by Jonny in Uncategorized | Tagged , , , , , | Kommentarer inaktiverade för E16 viktig ”milstolpe” för bättre vägkommunikationer i vår region

Det händer mycket på vägsidan i vår kommun och region. För ett år sedan kunde jag och Ovanåkers kommunalråd tillsammans med Trafikverket inviga den sista delen av upprustade riksväg 50 norr om Falun. Idag händer något som än så länge inte resulterat i en ombyggd väg, men som långsiktigt kanske kommer att betyda mycket mer. Falun och Dalarna genomkorsas av en Europaväg som på allvar manifesterar att Falun-Borlänge och Dalarna är en inlandsregion att räkna med. En bieffekt är att vi också får en ny riksväg 69 fr Fagersta, via Falun till Rättvik.

Vägnummer driver inte på den regionala utvecklingen, men tydliga stråk gör det! Nu har vi en Europaväg som är av hög standard på huvuddelen av sträckan från Gävle och hit. Vissa åtgärder behövs, men de riktigt stora utmaningarna ligger västerut. För en bra väg sparar inte bara liv och restid – den genererar utveckling. Imorgon öppnar ytterligare en butik vid Dalregementets handelsplats, som numera är en av Dalarnas största. Intresset från företag som vill ligga längs E16 genom Falun är stort, inte bara från handel. Bra skyltläge och lätt att hitta till lockar också andra verksamheter. Jag kan också konstatera att stora delar av den norska publiken vid skid-VM och världscuptävlingar i Falun numera bara behöver komma ihåg ett vägnummer. Ett stort tack till alla dom som inom och utanför partnerskapet E16, arbetat, kämpat och lobbat för att mellansverige skulle hållas ihop av ett internationellt vägnät och vägnummer.

Comments are closed.