Miljömålskonferens som ska leda till verkstad

Posted by Jonny in Uncategorized | Kommentarer inaktiverade för Miljömålskonferens som ska leda till verkstad

Har idag varit på en heldag om Dalarnas miljömål och även deltagit i en panel om hur man åstadkommer politisk handlingskraft. Jag känner Ibland att vi gömmer oss bakom programarbete eller framtagande av strategier istället för att agera i vardagen. Tänker vi hållbarhet i våra löpande beslut? Vi vet ungefär vad som behöver göras, eller hur? När planen är beslutad pustar några ut och några tänker ”nu var det klart”, medans någon i värsta fall hoppas att inte allt för mycket genomförs… En annan sak som jag tog upp är hur vi ska kunna bli trovärdiga när vi pratar om utbyggda cykelvägar och ökat kollektivtrafikresande och varje morgon backar ut bilen från där vi bor och åker någon kilometer in till stan?

Ibalnd glömmer vi också viktiga verktyg i miljö- eller folkhälsoarbetet, som faktiskt kan vara rena vinster. Den största CO2-reduceringen som vi åstadkommit de senaste åren är arbetet med biobränsleeldat kraftvärmeverk som ger miljömärkt fjärrvärme, el, fjärrkyla och numera också egen pelletstillverkning. Kopparstaden sjösatte redan på 1990-talet ett energisparprogram för att kompensera för många outhyrda lägenheter. Den viktigaste miljö- , men kanske också folkhälsoinsatsen är att stärka förskola och skola. Här grundläggs värderingar och får alla chansen att nå målen i skolan blir man ofta en medveten konsument som klara sig bra i livet – och dessutom bidrar till att skona gamla Tellus!

Comments are closed.