Globalisering – ska de va nåt för Falun att bry sig om?

Posted by Jonny in Uncategorized | Kommentarer inaktiverade för Globalisering – ska de va nåt för Falun att bry sig om?

Frågan kan enkelt besvaras med Ja! Vi är många som de senaste åren varit med om när HL-display har flyttat till Polen och kanske vidare till indien och Kina och hur vi fått dela Cederroth-produktion med Barcelona. Men globaliseringen handlar inte bara om länder och företag. Just nu är skuldkrisen i södra Europa aktuell. Den skapar spänningar mellan generationer, där 40- och 50-talister anklagas för att ha varit för spendersamma för att nu låta de unga betala.

Frågan är också hur Europa ska hävda sig globalt? Sverige klarar sig än så länge relativt bra. Vi kombinerar starka industrier, hög innovationskraft med hög skatt. Trots att OECD och borgerliga debattörer hävdar att det inte ska funka. Men humlan flyger vidare – än. För Sverige är ingen egen bubbla. Vi påverkas. EU har kanske en ännu större utmaning med lågt barnafödande och en resa mot kunskapssamhället som är längre än för oss.

Den största hungern och drivkrafterna finns i Asien och Afrika. I Afrika är det en hunger i allt mindre omfattning efter mat och desto mer efter bättre jobb och högre levnadsstandard. Många av länderna här har en extremt hög förändringshastighet och Afrika kommer starkt med genomsnittlig tillväxt på 6 procent per år. Flera länder i Afrika har samma BNP/capita som EU. I Ghana ökade mobilinnehavet från 30 till 60 procent på 3 år…

Det blir allt färre jobb för lågutbildade och just nu blir det fler med ofullständig utbildning i Sverige. De lågutbildade i västvärlden kan bli de största förlorarna om inget görs. Tiden är dessutom förbi när politiken kan lova än mindre ordna nya jobb. Kanske Obama och Romney borde fundera på när de lovar x miljoner nya jobb. Lönearbetena flyttar till Asien.

2025 är Europas arbetskraftsreserv tömd. Vi behöver jobba längre. Särskilt i de länder som har pension tidigare än vi i Sverige. Allt för få vågar säga att vi behöver invandringen.

Förvaltar vi inte vårat ”pund” rätt kanske vi inte ens blir bäst på kunskap… Bara två av världens tio bästa universitet ligger Europa. Kina har startat 1000 nya lärosäten, varav många i Afrika. Även ekonomiskt har Kina positionerat sig. Sedan flera år tillbaka har man köpt upp skuldpapper och köpt in sig i olika anläggningar i Europa. Kina kan med sin valutareserv på 3.600 miljarder dollar försätta USA i konkurs när som helst. När kommer Kinas motkrav? På borttagna tullar, importbegränsningar eller vapenembargon.

I eurokrisens spår söker varje land sina egna, ofta kortsiktiga lösningar, där Frankrike och andra stora stater säkrar upp framtida oljeleveranser osv. Fokus borde ligga på ett helt andra områden.

Med allt det här sagt blir Faluns skolchefs och politiska majoritetens mål att alla elever ska nå målet så viktigt. För att de ska kunna försörja sig i livet. Och dessutom, brukar Jonatan lägga till, så förlänger vi livslängden och ökar folkhälsan. För med bra utbildning ökar chanserna till egenförsörjning dramatiskt och jobb är grunden till att må bra.

Två slutsatser dyker upp i mitt huvud. Den första är att vi måste ta vara på varenda kotte i Sverige och Falun. Vi är snart 10 miljoner i landet och 60.000 i Falun. Men vi är pyttesmå globalt och vi har en demografisk fördelning som gör det ännu viktigare.

Det andra är att vi måste släppa rätt många föreställningar och blockeringar. Släpp skuldkänslorna och börja samarbeta med Afrika istället för enkelriktat bistånd. Släpp främlingsfientligheten och inse att invandringen behövs. Se bortanför Bryssel. Kreativitet, tillväxt och annat som vi inte kan sätta ord på kanske finns längre bort?

Comments are closed.