Skejtpark som en del av kreativa näringar?

Posted by Jonny in Uncategorized | Kommentarer inaktiverade för Skejtpark som en del av kreativa näringar?

I helgen var det en länge efterlängtad invigning av Faluns skejtpark. Jag blev citerad i tidningen att den var ”ovanlig för att den fylld av glädje”, vilket någon tyckte var kul sagt: Är det inte alltid roligt med invigningar? Jo visst, men den spontanitet och att så många kom – det händer inte så ofta.

Den livfulla invigningen skapades också av att olika föreningar och företag fanns på plats, med kringaktiviteter. Några som jag pratade med beskrev hur skejtare är vana att lösa problem genom att bygga med spillvirke och ta hänsyn och koordinera sig i åkningen. Många, inte bara de vid skateparken, hävdar att det inte är någon tillfällighet att skejtare ofta hamnar i kreativa yrken som entreprenörer, designers, arkitekter och konstnärer.

I somras hade Falun-Borlänge besök från Austin, som marknadsför sig som ”världens huvudstad för live-musik”. Det är en vision, ett varumärke som ska bära annan näringslivsutveckling. I Austins fall har man hittat en intressant koppling mellan IT-industrin med Dell, Apple och de många musiker som är anställda i företagen. Man krattar manegen för musiker genom allt ifrån flexibilitet med arbetstider till att jobba med förstärkt socialt skydd för de som vill jobba med musik. Genom att ge människor möjlighet att odla musiken som fritidsintresse eller kombinera den med andra jobb ökar man kreativitet och tillväxt.

I Falun händer många spännande saker kring Magasinet, våra övriga kulturverksamheter och olika företag inom exempelvis media, film mm. Kanske är skejtparken en del av den här utvecklingen (jag vill undvika ordet kluster…). I närheten av skejtparken startar snart vår nya kulturskola och i Gamla Brandstationen och andra ”micromötesplatser” flödar idéer. Vad kan Falun bli huvudstad inom, med en sån brokig blandning?

Comments are closed.