Tillbakablick – ∑2012!

Posted by Jonny in Uncategorized | Kommentarer inaktiverade för Tillbakablick – ∑2012!

Så hur var nu året som gick? Jag har försökt att tänka mig tillbaka, dels för att få perspektiv men också då jag med tiden har fått ett behov av att summera för att få grepp om hur mycket som händer i politiken under ett år. Det här är inget försök att likna kungens jultal eller annat pompöst utan en egen betraktelse. Du som gillar one-liners kan sluta läsa här, då det här är lite mer djuplodande…

Trots att konjunkturen och det allmänna stämningsläget i Sverige är på väg nedåt så känns det som året lokalt blivit bättre ju längre det gått. I ingången till 2012 var det mycket tjafs i sviterna av ”PEAB-affären”. Det klingade av i takt med att vi klarade ut läget och också sjösatte en del åtgärder, exempelvis visselblåsarfunktionen. Samma var det med skid-VM-arbetet där det var ett mycket dåligt läge, både planerings- och opinionsmässigt, under första månaderna. I februari blev det uppenbart hur dåligt förberedd kommunen var med information om VM. Jag såg mig tvingad att med hjälp av ett par tjänstemän sätta samman ett info-material om vad ett VM innebär. Redan under 2011 hade det stått klart hur få VM-förberedelser som gjorts fram till maktskiftet i slutet av 2010. FIS-kritiken var också tuff vid deras besök i april. Men från den tidpunkten lyfte debatten en del. Fler stod upp för VM; kommuninvånare började försvara VM i kommentarsfält, kring fikabord och byggnationerna på Lugnet startade på allvar.

Många som pratar med mig tror att VM upptar huvuddelen av min tid. En del önskade nog också att det gjorde det… Jag får påminna både dom, och ibland mig själv, att mitt och vårt största uppdrag är att utveckla välfärden i Falun; i skola, omvårdnad och social verksamhet. Här var det ett extremt händelserikt år tycker jag! LSS var ingen höjdare för någon av oss inblandade. Men i övrigt hände mycket positivt som ger hopp. Jag tänker på de nya arbetssätt och samarbeten i socialtjänsten som kan bli väldigt bra, men också att det blev starkt fokus på ”sociala investeringar” som kan beskrivas som långsiktiga folkhälsoinsatser där ingen ska hamna mellan stolarna. Helt i linje med rödgrön politik men som också fick starkt stöd från övriga partier, framförallt centern. Övertagandet av hemsjukvården från landstinget kändes logiskt och startbeslutet för nya kulturskolan var riktigt kul. Där finns stora förväntningar inför 2013. Behöver jag nämna att det kändes kanon att få vara med på skateparksinvigning, efter lååång väntan.

Det började också lossna på förskolesidan när nya avdelningar öppnades och organisationen vässades. Grundskolan finns det ett visst lugn i. Det kan man däremot inte säga om gymnasieskolan. Där var det ”fem i tolv” både för året men också i att ta chansen, koppla greppet om verksamheten och långsiktigt bygga något bra för framtiden. Det arbetet har bara börjat och tillsammans kan vi förhoppningsvis under nästa höst visa att det går att vända även den skutan…

Den sista frågan var bidragande i att det knakade i samarbetet med vänstern. Flera frågor sladdade V i. Samtidigt är och var det fascinerande att vid junibeslutet om budget kunna stå upp som en man (eller en hen, som det skrivs 2012) med gemensam debattartikel för att sedan när en nästan identisk budget skulle beslutas i november debattera lika mycket mot V-företrädare som de borgerliga. 

Det partiinterna får jag kanske brodera ut på annat ställe, men det är svårt att undgå att både S lokalt och nationellt bytte partiordförande. Håkan var en frisk fläkt, men hann tyvärr inte bli så mycket mer. Krister som lett partiet lokalt har både varit inspiratör och fått mycket gjort. Det kändes tråkigt på det sätt som Krister lämnade. Desto gladare är jag att han stannar på sina kommunala uppdrag.

Tillbaka till kommunfrågor! De var som sagt många och det rätade liksom upp sig sista halvåret. Vi anställde en ny näringslivschef som satt högsta fart från start. Vi ökade kontakterna med näringslivet. Befolkningstillväxten accelererade också och under december har vi passerat plus 300. När regeringen till slut godkände att Falun får låna ut pengar till Trafikverket för nya resecentrum kunde byggstarten på allvar skönjas (april/maj 2013). Samarbetet med Borlänge förtätades ytterligare. När vi nu gör gemensam översiktsplan, drar vatten och fjärrvärme mellan oss, lägger till en gemensam upphandlingsorganisation för oss och tre andra kommuner utöver de otal samarbeten vi redan har kan väl ingen tveka om att vi hör ihop? En kul krydda i samarbetet var det gemensamma samarbete med Austin, Texas som vi startade kring kreativa näringar där vi förhoppningsvis blir en av tio städer i ett världsomspännande nätverk!

2012 kanske kommer att berättas om som ”landmärkenas” år. Hoppbackarna som de flesta falubor verkar hysa någon form av hatkärlek till är redan berörda. Förslaget om ett 17-våningshus på Kyrkbacken/Tallbacksvägen blev ett nytt samtalsämne. Reaktionerna från kringboende var väntade och förståeliga, även om få hade satt sig in i detalj. Samtidigt så måste det politiska uppdraget handla främst om var vi behöver skapa nya möjligheter för boende (och annat) och mindre om var vi ska förhindra det. Många vill bo i centrala lägen, det behövs fler lägenheter för de som vill flytta från hus eller från andra kommuner och det här är populära kvarter. Gestaltningen av all ny bebyggelse kan behöva justeras ibland. Det gäller säkert även ”silon”… Faluns naturliga mittpunkt och vårt vardagsrum kommer alltid att vara vårt fina centrum. Konjunkturen gjorde att det svajade för några butiker. Jag bidrog också till att starta en debatt om citys utveckling på sikt genom det jag kallar Dalarnas stadskärna 2.0.

Falu centrum står i grunden starkt. Det gör också Högskolan Dalarna. Även om regeringen har gjort sitt för att torpedera högskolans utvecklingsmöjligheterna genom färre utbildningsplatser och minskade anslag. Till slut lindrades det här något när regeringen insåg det huvudlösa i att dra ned drastiskt på utbildning i lågkonjunktur. Nu blev det bara en rejäl neddragning… Därför kändes det bra när vi tillsammans kunde ta första spadtaget för högskolans nya bibliotek. Det blir fantastiskt, men det är också en hälsning till Jan Björklund att här har vi ett lärosäte som inte viker ned sig utan tvärtom satsar för framtiden!

I samband med att jag var i Stockholm och lyssnade på ett föredrag av Rapports Erika Bjerström blev jag påmind om hur beroende vi är av varandra globalt och hur snabba förändringarna är i omvärlden. Att utvecklingen i Afrika, där flera från Falun samtidigt var inom ramen för vårt samarbete med Tsumeb i Namibia, är rekordsnabb. Kontinentens genomsnittliga tillväxt är 6 procent per år. Flera länder i Afrika har samma BNP/capita som EU. I Ghana ökade mobilinnehavet från 30 till 60 procent på ett par år. Det här och mycket annat kan man läsa mer om i ett tidigare blogginlägg här på gahnshag.se.

Är det något mer som etsat sig fast från världen i övrigt under året? Ja, exempelvis kommer nog omvärldens ointresse för konflikten i Syrien att tyvärr finnas förknippat med 2012 hos mig. Efter en arabisk vår som på de flesta sätt gav hopp körde både ”våren” och övriga världen in i en rejäl återvändsgränd. Var det brist på olja, att Syrien inte är tillräckligt strategiskt eller att vi i övriga världen inte ”orkar” som är orsaken?

Valet i USA måste jag, även om det innehöll tråkiga inslag som smutsiga kampanjmetoder och en ekonomi som inte lyfter, hålla som en rejäl ljuspunkt. När många trodde att Romney skulle vinna och klimatet både i USA och världen skulle hårdna blev det USA:s svarta och latinos som avgjorde så att Obama får chansen att fortsätta. Jag var lättad och glad den onsdagmorgonen. Hoppas den känslan blir vanligt förekommande även 2013.

 

Gott Nytt År!

Tillönskas från skrivbordet hemma, där takdropp och plus 4 inte alls lockar fram vårkänslorna hos en vinterälskande kille… Men tids nog ska jag bejaka dom!

Comments are closed.