Skid-VM får Falun att växa vidare

Posted by Jonny in Uncategorized | Kommentarer inaktiverade för Skid-VM får Falun att växa vidare

Falu-Kurirens ledarsida tog upp VM-förberedelserna 26 och 29/1. Det är ingen tvekan om att det varit felgrepp och felkalkyleringar. Det har inte varit bra, men allt kan inte göras ogjort. Vi påverkar det vi kan göra bra framåt. En del saker behöver förtydligas, men vissa effekter kan bara uppskattas.

Lugnet är en anläggning med många arenor – för motion, elit och olika evenemang. Ledaren bedömer att det är svårt att motivera mer än 100 miljoner till hoppbackarna. Vi har kommit till samma slutsats. Därför satsas de övriga 200 miljonerna på toaletter, elnät, bredband, fjärrvärme, bättre tillgänglighet och lokaler som kan användas som boende, kontor etc. Huvuddelen av investeringarna på Lugnet kommer att användas ofta, under många år, av falubor, besökare och för idrott, musik och mässor.

SM-veckan som just avslutats är ett exempel på hur anläggningen kan användas på olika sätt. Det arrangemanget lyfts också fram som ett bra exempel på marknadsföring av Falun. Någon miljon svenskar såg tävlingarna via TV. 2015 riktas 500 miljoner par ögon mot Falun och Dalarna.

Lugnet är en av Europas största idrottsanläggningar. Den har 1½ miljon besök per år. Var tionde falubo tränar minst en gång i veckan på Lugnet och många fler besöker som eventdeltagare, åskådare eller för motion i spår och leder.

Företag betalar inte skatt till kommunen, men deras anställda gör det. Redan idag vet vi att sysselsättningen kopplat till skid-VM ökar och att ett par företagsetableringar är klara, som effekter hittills. Flera av de byggbolag som bygger nationalarenan Lugnet har kunnat undvika varsel.
Vad händer med en kommun eller en region som inte jobbar med att stimulera attraktivitet och näringslivsutveckling? Falun hade vid skid-VM 1993 54.500 invånare. Idag är vi 2.000 fler. När ledaren antar att det krävs 400 nya falubor för att betala VM-satsningen ringar man in vad det här handlar om.

Min övertygelse är att en kombination av mångfald och kvalitet inom kultur, utbildning, idrott, boendemiljöer och kommunikationer är det som utvecklar en kommun. Skid-VM är alltså en del. Den nästan lika stora nysatsningen på Faluns kulturskola en annan. Vilka faktorer som har störst betydelse för att Falun om några år passerar 60.000 invånare finns det olika åsikter om.

Comments are closed.