Tre kommunala utmaningar under 2013 i Falun

Posted by Jonny in Uncategorized | Tagged , , , | Kommentarer inaktiverade för Tre kommunala utmaningar under 2013 i Falun

Jag skrev inför nyår om året som gått. Bokslut kan vara bra, men framåtblick är ofta ännu bättre! Jag skrev att mycket är på väg åt rätt håll, vilket stämmer; befolkningen ökade med 316 personer 2012, i skolranking steg vi från plats 200 till 83 (av 290 kommuner) och mycket kom på rull.

Men 2013 blir också ett år med utmaningar. Jag har listat tre stycken som jag tycker att vi kommer att behöva ha lite extra fokus på:

  • Den första är arbetslösheten, särskilt hos unga. Den har sjunkit i ett par år och ligger under rikssnittet. Men den är för ändå alldeles för hög och riskerar att stiga med sämre kojunktur. Här behöver så många insatser och verktyg som möjligt användas. Exempel är de nya ungdomsplatserna eller ökade satsningen på vård och skötsel av världsarvet som vi snart presenterar. Det handlar också om att nyttja konjunkturen för att göra investeringar som både kan ge sysselsättning och fördelaktiga priser på entreprenaderna.
  • Den andra är bostadsbyggandet. Efter ett år när både Kopparstaden och privata byggare färdigställt eller påbörjat uppemot 150 hyreslägenheter kommer det att bromsa in 2013. Om vi inte tar tag i läget kan vi få ett par-tre år med väldigt få nybyggda lägenheter. Småhusbyggandet som legat på 30-40 hus per år riskerar också att sjunka när konjunktur och lånevillkor skärps. Efterfrågan finns! För mindre lägenheter, från äldre som vill sälja huset eller varför inte prova med radhus eller bostadsrättslägenheter som det inte byggts i Falun på snart tio år!
  • Omställningen av kommunens gymnasieskola, Falu Gymnasium, är den tredje stora utmaningen. Beslutet är taget, men det är nu och fram till höstterminsstarten som det stora arbetet ska göras; med att anpassa lokalerna, men också att lyckas locka eleverna att söka program som byter skola. Det kräver att vi lyckas signalera och skapa ett förtroende för att det kommer att bli bra när allt är klart. Förändringen är en förutsättning för att Falu Gymnasium ska kunna få förutsättningar att satsa för framtiden i den rätt hårda konkurrensen som finns med frigymnasierna i Falun.

Det här är tre frågor som jag kommer att lägga extra krut på i år. Vilka frågor brinner du för?

Comments are closed.