Världens viktigaste blogginlägg – inte alls!

Posted by Jonny in Uncategorized | Tagged , , , | Kommentarer inaktiverade för Världens viktigaste blogginlägg – inte alls!

En journalist ber om en kommentar till att statsheraldikern varit på Dalarnas Museum och berättat om Dalarnas socken- och stadsvapen. Och förstås kritiserat den gemensamma dalahästen för kommunerna och regionen. Svarar först att jag inte vet om det är värt energin. Vi har bytt logotype, inte så dramatiskt egentligen.

Sen tänker jag: Bättre att säga som man tycker, även här! Kommuninvånarna verkar mer och mer nöjda. Många kommunanställda använder logotypen i sina avsändare på e-postmeddelanden etc – mycket mer än de gjorde med tidigare kommunsymbol. Jag var inte på föreläsningen, men har läst hans artikel i ”Dagsverket” – hembygdsförbundets tidning. Det är nog bara statsheraldikern och några till som kan hetsa upp sig över något som ingen har sagt att det ska försvinna. Vi ska vara glada över att alla Dalarnas tidigare socknar har kvar och i många fall känner stolthet över sina sina vapen. Ingen har ifrågasatt dom.

Däremot kan en ny tid kräva ett nytt sätt att synas och kommunicera. Hästen är helt enkelt enklare att använda som identifikation med Dalarna. Bara siluetten av en dalahäst gör att nästan alla känner igen den, förknippar den med Dalarna och har positiva känslor för den. Koppar-, järntecken, pilar, träd och vågor i all ära men det är inte många som kan fixa ett ”kommun-quiz” med hjälp av vapensköldar…

Testa nedanför får du se. Min treåring gillar hästen och säger ”Falun!” när hon ser den mönstrade faluröda saken insprängd mellan FAL och N. Det fixade inte hennes brorsa med FALU(stadsvapen)KOMMUN när han var i samma ålder. Han kallade sosserosen för ”kommunvapen”, men det kan ju bero på mild indoktrinering 😉

 

 

 

Rättvik?       Avesta?     Ludvika?    Uppsala?   Vansbro?

Comments are closed.