Vart är vi på väg? Vi åker till pyttestad som arrangerar jättearrangemang…

Posted by Jonny in Uncategorized | 4 Comments

Så är jag på väg till Val di Fiemme för att se vara med de sista dagarna av skid-VM. Jag åker tillsammans med deltagare från kommunen, VM-bolaget, Skidförbundet och sponsorer.

Vart ska vi då? Vi besöker en huvudort som bara är något större än Bjursås! Cavalese har 3000 invånare och grannorten Predazzo där backtävlingarna genomförs är jämnstor. Jag skojade och sa att det är lite som om Gagnef, Mockfjärd och Insjön skulle arrangera ett skid-VM. Då behövs en region i ryggen – och det har man: Trentino. Regionen har 530.000 invånare och tar ett stort ansvar i arrangemanget. I regionen samäger man ett bolag som arrangerar. Regionen delfinansierar också en del av anläggningarna.

Med bakgrund av debatten om Faluns investeringar undrar man förstås: hur mycket investerar man i Val di Fiemme? Svaret är ungefär lika mycket. Den uppgift jag har är 230 miljoner kronor. Falun och Val di Fiemme ligger alltså på samma nivå, medan Oslo-VM som många känner till låg på en helt annan nivå. 2 miljarder.

Intresset för skidor är förstås stort i norra Italien, både alpint och nordisk skidåkning. Man har dessutom er relativ närhet till backhoppningstokiga Österrike och Tyskland. Trots det kommer nog inte VM i italien att kunna räkna in lika många betalande åskådare som Faluns skid-VM.

Det finns alltså både likheter och olikheter mellan arrangörsorterna Val di Fiemme, Falun och Oslo. Jag känner att det är väldigt sympatiskt att skid-VM-arrangörer kan vara både stora och små. Från ”pyttestaden” Cavalese via den medelstora staden Falun upp till snart miljonstaden Oslo. I övriga idrotter är VM något som är förbehållet storstäder. Som följd av Cavaleses och de övriga städernas litenhet krävs en region som tar ett stort ansvar. Det syns också i TV-bilderna från arenorna hur mycket marknadsföring Trentino får. Kanske något för Region Dalarna att fundera över?

skopa_hoppbackar SM VECKAN 2013

4 Responses to Vart är vi på väg? Vi åker till pyttestad som arrangerar jättearrangemang…

 1. Thomas says:

  Nu ska vi se. Val di Fiemme backas upp av en hel region med runt 500 000 skattebetalare som får ta runt 230 miljoner från övrig verksamhet.

  Falu-”politikerna” bränner 300 miljoner av 50 000 skattebetalares pengar. Av dessa 50 000 vet vi att ca 60-70% är emot slöseriet med skattemedel. Jämför man Falun med Val di Fiemme så ska 1/10 så stor befolkning stå för 80 miljoner mer.

  Tragiskt, ansvars- och insikts-löst.

  • Jonny says:

   Jag vet att du Thomas har en genuin misstro mot allt vad VM heter. Det är kul att höras att faluborna i gemen har en mer ljus syn. Dalarnas tidningar har frågat och fått svar från drygt 1000 personer. 7 av 10 tror att VM kommer att vara långsikt positivt. Det är skillnad mellan olika arangörer, absolut, och det är det jag försöker visa på.

 2. Thomas says:

  Jag har ingen misstro mot själva arrangmanget VM. Däremot ogillar jag hur skattebetalarnas pengar används. Det finns långt viktigare saker att ta tag i inom kommunen först.

  Hur ser t ex handlingsplanen ut för att få ner storleken på barngrupperna i förskolan? Hur ska ni öka lärartätheten på förskolorna?

 3. jörgen larsson says:

  Ok, kan ju vara bra att studera organisation m.m. trots att Falun har god erfarenhet av stor arrangemang….MEN för guds skull…HÅLL I PENGARNA o låt det inte skena iväg….det skapar bara medborgerlig irritation! Som i en vanlig hushållsbudget: Vad kan vi spara in på? Rör ICKE skola-barnomsorg-äldrevård etc….Skaffa stenrika sponsorer….Hur är det med IKEA t.ex…kommer ju att finnas i närheten o de BÖR vara en av huvudsponsorerna ty där finns det ju stålar att hämta…..vet ej om de redan sponsrar VM-arret…..? C.W:s p-bolag BÖR tillhandahålla gratisparkeringar förstås….
  Detta var enbart något om mina funderingar….Vad tycker du?
  mvh JL