Vart är vi på väg? Vi åker till pyttestad som arrangerar jättearrangemang…

Posted by Jonny in Uncategorized | 4 Comments

Så är jag på väg till Val di Fiemme för att se vara med de sista dagarna av skid-VM. Jag åker tillsammans med deltagare från kommunen, VM-bolaget, Skidförbundet och sponsorer.

Vart ska vi då? Vi besöker en huvudort som bara är något större än Bjursås! Cavalese har 3000 invånare och grannorten Predazzo där backtävlingarna genomförs är jämnstor. Jag skojade och sa att det är lite som om Gagnef, Mockfjärd och Insjön skulle arrangera ett skid-VM. Då behövs en region i ryggen – och det har man: Trentino. Regionen har 530.000 invånare och tar ett stort ansvar i arrangemanget. I regionen samäger man ett bolag som arrangerar. Regionen delfinansierar också en del av anläggningarna.

Med bakgrund av debatten om Faluns investeringar undrar man förstås: hur mycket investerar man i Val di Fiemme? Svaret är ungefär lika mycket. Den uppgift jag har är 230 miljoner kronor. Falun och Val di Fiemme ligger alltså på samma nivå, medan Oslo-VM som många känner till låg på en helt annan nivå. 2 miljarder.

Intresset för skidor är förstås stort i norra Italien, både alpint och nordisk skidåkning. Man har dessutom er relativ närhet till backhoppningstokiga Österrike och Tyskland. Trots det kommer nog inte VM i italien att kunna räkna in lika många betalande åskådare som Faluns skid-VM.

Det finns alltså både likheter och olikheter mellan arrangörsorterna Val di Fiemme, Falun och Oslo. Jag känner att det är väldigt sympatiskt att skid-VM-arrangörer kan vara både stora och små. Från ”pyttestaden” Cavalese via den medelstora staden Falun upp till snart miljonstaden Oslo. I övriga idrotter är VM något som är förbehållet storstäder. Som följd av Cavaleses och de övriga städernas litenhet krävs en region som tar ett stort ansvar. Det syns också i TV-bilderna från arenorna hur mycket marknadsföring Trentino får. Kanske något för Region Dalarna att fundera över?

skopa_hoppbackar SM VECKAN 2013

4 Responses to Vart är vi på väg? Vi åker till pyttestad som arrangerar jättearrangemang…