VM-rapport 2, två intensiva dagar!

Posted by Jonny in Uncategorized | 2 Comments

Långa, men intressanta dagar här i Val di Fiemme. De blir egentligen 16-17 timmar per dag då mejlen väntar när dags- och kvällsprogrammet är slut. Arbetsuppgifterna hemma i Falun tar inte paus trots VM och sportlov, utan måste också skötas. Igår morse träffade jag min motsvarighet i VM:s huvudort Cavalese, borgmästare Silvano Welponer. Han hade tagit med ytterligare ett antal personer, bl a regionens minstrar för plan och bygg respektive turism som tillsammans med honom berättade om kommunen och regionen. Här har man på ett bra sätt byggt upp ett stöd från befolkningen för att se sambandet mellan skidåkning, friluftsliv, hälsa och ett stort evenemang som VM. De känner att skid-VM är ett bra sätt att marknadsföra den här regionen och Italien.

Det som annars är mest påtagligt är de stora transportbehov som uppstår när anläggningar och olika funktioner ligger så utspridda som här. Man går och åker buss kors och tvärs… Här ligger Faluns största fördel; att Lugnet har alla idrottsarenorna ”inom ett blickfång på 180 grader” som Janne Boklöv sa igår när vi var på väg de 15 kilometrarna till backhoppningsstadion i Predazzo. Att dessutom hotell och centrum i Falun ligger inom 1½ kilometer fr Lugnets Nationalarena och att det är lätt att ta sig till Lugnet är ytterligare plus.

Många tycker att längdarenan är lite tråkig här, men jag tycker faktiskt att de lyckas skapa en publikvänlig arena som är väldigt överblickbar. Här kan vi säkert vässa oss lite mer och det arbetet pågår.

Jag fick också info igår om att Falu-Kurirens enkät till deras abonnenter nu är klar. Drygt 1000 har svarat. 7 av10 tror att det är positivt för Falun att arrangera skid-VM och på dt.se har hälften av DT-läsarna röstat för att vi ska söka skid-VM fler gånger. Måste säga att det här känns positivt!

Nedan lite bildkollage från onsdag-torsdag genom min mobilkamera. Överst t v: Lars Wiklund viftar stolt med faludekorerad sverigefana efter Johan Olssons silver. Överst t h: Backarenan i Predazzo. Nederst t v: Medaljcermoni på torget i Cavalese. Nederst t h: De norska ”älgsupportrarna” har haft anledning att fira en del…

VM_LarshejarpåSv_Falun VM_Predazzo1 VM_prisutd15km VM_norska älgsupportrar

2 Responses to VM-rapport 2, två intensiva dagar!

 1. Erik Lind says:

  Det är lite intressant att se att du fått hälften av dt- läsarnas röster. Jag var in o tittade och ser att nu har 519 personer röstat totalt. Grattis dt till den läsarsiffran. Av dessa röstar 228 ja. Jag räknar o räknar men får det inte till hälften. Hjälp mej, du.

  // Erik

 2. Thomas says:

  Hur ställde DT frågan?

  Frågade de ”Tror du att VM är bra för Falun?” ?

  Jag tror att VM är bra för Falun, jag tycker t.o.m. att det är kul med VM. Och jag tror att det är ännu bättre om ni politiker satte Falun på kartan genom att erbjuda Sveriges bästa förskola istf en av de sämsta.