S-budget för Sverige fokuserar på fler i jobb och utbildning

Posted by Jonny in Uncategorized | Kommentarer inaktiverade för S-budget för Sverige fokuserar på fler i jobb och utbildning

Idag presenterar vi Socialdemokraternas ekonomiska vårmotion för 2013. Det innebär förslag för en politik som bekämpar den ökande ungdomsarbetslösheten.

Mer än 400 000 människor är idag arbetslösa i Sverige. Arbetslösheten är högre än i våra grannländer – och högre än i nästan alla jämförbara länder. Ungdomsarbetslösheten har bitit sig fast på en hög nivå.

Sverige behöver en ny politik som vänder utvecklingen på den svenska arbetsmarknaden. För socialdemokraterna är kampen mot arbetslösheten den viktigaste uppgiften.

För att bekämpa ungdomsarbetslösheten föreslog vi redan att det i år skulle ha satsats på bland annat yrkesintroduktionsjobb, obligatorisk sommarskola och stöd till fler kommunala sommarjobb.

I budgetmotionen för 2014 kommer vi även att lägga fram fyra viktiga reformförslag:

• Fler jobb i nya och växande företag.
• 90-dagarsgaranti för unga.
• Extratjänster; riktiga jobb för långtidsarbetslösa inom välfärd och ideell sektor.
• Mindre klasser.

Regeringen pratar ofta om att stärka välfärden i kommuner. De gångna 6 åren har visat att det är prat utan vilja att stödja den. De generella statsbidragen till kommunerna har försämrats, statsbidragen till vuxenutbildning har skurits ned kraftigt och det allvarligaste: sysselsättningspolitiken har havererat där kostnaderna men framförallt lidande och förlorat hopp hos många människor syns ute i kommunerna.

I Falun har vi delvis lyckats vända trenden. Arbetslösheten har sjunkit senaste året i motsats till Sverige som helhet där den stiger. Vi är långt ifrån målet att alla ska ha jobb eller utbildning. Vi har satsat stora resurser för att täcka upp för en regering som stoppar huvudet i sanden. I vuxenutbildning, i projekt för att fånga in personer som står långt från arbetsmarknaden och tillväxtskapande åtgärder. Det paradoxala är att flera ministrar från borgerliga regeringen, även statsministern, besökt Falun och ett par av våra projekt, gillat och berömt dem. Men inte påverkats att ändra den egna politiken från passiv till aktiv.

Det är ett fattigdomsbevis för svensk sysselsättningspolitik när Falun ska kunna framstå som framgångsrik med 7,5 procents arbetslöshet

Comments are closed.