Reinfeldt orkar inte se bortom 2014…

Posted by Jonny in Uncategorized | Kommentarer inaktiverade för Reinfeldt orkar inte se bortom 2014…

Han nämner framtiden flera gånger, att man måste vara förberedd, ha idéer för den osv. Men i Reinfeldts Almedalstal igår kväll hörde jag inte en enda ny konkret inriktning eller reform som han är beredd att jobba för under nästa mandatperiod. Vore jag moderat skulle jag bli fundersam, nu är jag ”bara” orolig för att han ska kunna vinna valet på frågor där moderaterna redan misslyckats ordentligt.

För nog är det märkligt att han vågar slå sig för bröstet och säga att man tillfört ”arbetslinjen” till svensk politik när arbetslösheten nästan aldrig varit högre och när han med sifferexercis försöker reducera ungdomsarbetslösheten till ett minimalt problem. Att Sverige skulle använda samma sätt att mäta arbetslöshet som övriga Europa verkar bara vara viktigt för (M) när man är i opposition. När man regerar ska siffrorna bortförklaras.

Halva talet ägnas åt jobben, och visst är det bra när ”jobbpakten” efter ett år av samtal nu, med hjälp av facklig drivkraft, verkar kunna innebära något konkret. Jag håller tummarna att det är ett projekt som inte buklandar, som så många andra regeringsprojekt gjort. Jag vill att det lyckas för att Sveriges ungdomar förtjänar fler jobbchanser – inte för regeringens skull.

En av de större applåderna får Reinfelds tillkännagivande om att A-kasseavgifterna nu ska sänkas. Hur många i publiken är medvetna att sänkningen är mindre än den stora höjning som högerregeringen gjorde för några år sedan, funderar jag.

Att (M) distanserar sig rejält från (SD) och säger att de aldrig ska vara regeringsunderlag förtjänar respekt. Däremot var det lite lågt att påstå att (S) ”mumlat” i frågan när vi varit klara i vårt ställningstagande från början. Reinfeldt får nog också lägga lite tid på lokala (M)-politiker som här och var gjort sig mer eller mindre beroende av (SD). Utan en tydlig linje på alla nivåer haltar trovärdigheten.

Talets andra halva var ok, medans inledningen var energifattig, teknisk och med noll humor. Reinfeldt fortsätter också att försöka göra (M) till en del av det svenska bygget av demokrati och välfärd, när de flesta förhoppningsvis vet att högern var emot de flesta rösträtts- och välfärdsreformer. Svagt. Ännu svagare att försöka ta åt sig äran av stark ekonomi när de dränerat välfärden på resurser genom stora skattesänkningar.

Sammantaget lite andefattigt, men bra om SD och ”jobbpakten”. Men var är idéerna för nästa mandatperiod, Reinfeldt?

Comments are closed.