Sommarbetraktelser…

Posted by Jonny in Uncategorized | Kommentarer inaktiverade för Sommarbetraktelser…

Min sommar har börjat intensivt, med många intryck. Det första låter kanske konstigt när jag ska vara ledig. Men med en vecka vid Medelhavet, ett par dagar på Almedalsveckan och tid däremellan för funderingar sätter mina tankar igång…

Almedalen är för mig en kombination av alla möjliga impulser och en bra värdemätare hur mitt eget parti agerar, når ut osv. Programmet är för omfattande – det går helt enkelt inte att välja. Jag var aktiv i de seminarier som Falun-Borlängeregionen arrangerade. Ett om tolerans (återkommer till det) och ett om kreativitet som jag inledde och avslutade. Däremellan bokade jag möten med organisationer och företag som jag hade behov av att möta.

Väl hemma i fredags började den riktiga sommarledigheten. Igår blev det ett litet uppehåll i den då jag träffade Falu-Kurirens Anders Norin för en sommarintervju. Det blev ett samtal om att kunna vara ledig, om familj, om det som hänt och det som väntar, framförallt valet om drygt ett år. Resultatet ser vi i FK/DT inom någon vecka gissar jag.

Häromdagen kom rapporten ”Stadens kultur och tillväxt”. I rapporten har man tittat på de 34 största städerna i Sverige och för andra gången rangordnat dem enligt ett kulturindex. Falun har stigit 5 placeringar och finns nu på plats 11! Våra starka delar är biblioteksbesök och pop/rockkonserter. Biblioteksbesök är vi bäst på av alla 34 städer. Kul!

Den här rapporten och rankingen tycker jag är betydligt viktigare för Faluns utveckling än många andra rankinglistor och utmärkelser. Här visas på samband mellan bostadspriser, utbildningsnivåer, inkomst, nyföretagande etc. Här undersöks befolkningens vanor, dvs hur vi är, inte hur många kulturhus, operahus etc vi har.

För att knyta an till toleransseminariet jag nämnde i början, och som förresten arrangerades på SD:s dag i Almedalen (…). Vi ska nog inte underskatta varken kulturens kraft eller betydelsen av tolerans för att en kommun eller region ska växa och utvecklas. Falun är på rätt väg!

Ha en fortsatt bra sommar – min har börjat bra!

DSC_0113 IMG_8943

Comments are closed.