Jobbigare morgon – men ett betydligt bättre liv!

Posted by Jonny in Uncategorized | Kommentarer inaktiverade för Jobbigare morgon – men ett betydligt bättre liv!

Att börja sitt vuxna liv i arbetslöshet är ovärdigt. Men det är verkligheten för en stor del av Sveriges ungdomsgeneration. Just nu har 35 000 svenska ungdomar varit arbetslösa i mer än ett halvår. Det är tre gånger så många som när den moderatledda regeringen tillträdde. Det är bara Europas krisande länder som ligger sämre till.

Arbetslöshet i ungdomen sätter spår långt senare i livet. Det är betydligt vanligare att ungdomar som drabbas av arbetslöshet direkt efter gymnasiet återigen tvingas in i arbetslöshet under de följande tio åren.

Vi socialdemokrater kommer aldrig att acceptera detta. Dagens generation unga ska få ett bättre liv än sina föräldrars generation. De ska kunna skaffa en egen bostad och ha råd att njuta av en fritid. Men då krävs ett arbete och en inkomst.

Vi föreslår därför investeringar om drygt fem miljarder kronor för att införa en 90-dagarsgaranti. Den innebär individuella insatser från första dagen av arbetslöshet. Varje ung utan arbete ska komma in i utbildning, praktik eller jobb inom 90 dagar. Ingen lösning fungerar för alla – men med vår prioritering ska varenda ung människa jobba eller plugga, och aldrig någonsin hamna i långtidsarbetslöshet.

Vi vill bekämpa arbetslösheten genom att investera i människors kunskaper – inte genom att sänka löner. Vi gör det möjligt för alla unga utan gymnasieexamen att ta den, gärna i kombination med deltidsjobb eller praktik. Studie- och yrkesvägledningen ska stärkas.

Vi väljer bort nya skattesänkningar, och investerar istället i 6 000 platser i högskola och yrkeshögskola. Vi vill dessutom inrätta 21 000 yrkesintroduktionsjobb i privat och offentlig sektor. Det ska också bli lätt och enkelt att utbilda sig till ett av alla de jobb som företagen – trots skyhög arbetslöshet – inte kan få tag på utbildad personal till.

Med rättigheter till stöd och ersättning kommer skyldigheter. Den som är arbetslös ska delta i den utbildning eller praktik som erbjudits för att ta sig vidare till reguljärt arbete. Vi tror på ett samhälle där alla både ska, och får möjligheten, att göra rätt för sig.

Det är dags att sluta tro att samhällsproblemen kan lösas med ytterligare en skattesänkning eller privatisering. 90-dagarsgarantin är tillsammans med vår aktiva näringspolitik, en rejäl småföretagarpolitik, satsningar på mindre klasser och bättre lärare i skolan, viktiga steg för att nå vårt mål om lägst arbetslöshet i EU 2020.

Idag har allt för många ungdomar ingen anledning att ställa väckarklockan på morgonen. Ingen arbetsplats eller lärosäte väntar på dem. Med Socialdemokraterna får dessa unga en jobbigare morgon – men ett betydligt bättre liv.

 

Det här inlägget bygger på en debattartikel av Socialdemokraternas partiledare Stefan Löven, kommunalråden i Ludvika respektive Borlänge Maria Strömqvist och Janne Bohman samt undertecknad.

Comments are closed.