Nyheter i handelsutbudet skapar förändringar – men vilka?

Posted by Jonny in Uncategorized | Kommentarer inaktiverade för Nyheter i handelsutbudet skapar förändringar – men vilka?

Idag (söndag) gjorde jag tillsammans med familjen premiärbesöket på nya IKEA-varuhuset i Borlänge. Snyggt, stort och lite putsade detaljer jämfört med Uppsala som är det näst nyaste IKEA som jag besökt. Tillströmningen har varit omfattande, och var så också idag. Fick känslan att rätt många kommer från Västerdalarna och Siljansbygden. Har inga belägg, men dialekt och relativt få Faluansikten får mig att påstå det.

Vad gör IKEA med regionens handel? Ingen vet helt klart. Strömmarna ut från Dalarna vänder delvis. IKEA Valbo räknar med att tappa 20-30 procent av besökarna. I Dalarna är det svårt att veta. Borlänge centrum ska försöka ta chansen och hänga på vågen av nya besökare till Borlänge och Faluns gallerior har tuffat till marknadsföringen.

Samma vecka som IKEA öppnade började Borlänges enda riktiga lampaffär sin utförsäljning inför stängning. Bara en symbol för Borlänges häftiga strukturrationalisering mot större enheter eller dåligt omen? Falu centrum har två lampaffärer och Åsgatan har levt upp med nya affärer och restauranger. Klädbutiken Lindri, som hittills funnits i södra Sverige och på västkusten meddelade i veckan att de öppnar i Falun.

Mitt tips är att Kupolen/IKEA och Falu centrum behåller ställningarna som de största handelsplatserna. Men utmanare finns det flera; Mora-Noret, Hjultorget och vårt eget Dalregementets handelsplats, som trots dryga 10-talet butiker kan komma att växa (i omsättning – inte antalet butiker) tack vare den ökande turist- och fjälltrafiken genom Falun.

Sist vill jag länka till den insändare som Erika Hagegård skrev, som jag tycker var bra. Hon skrev också att ”politikerna kommer inte att rädda centrum”. Håller helt med! Det är ju konsumenterna som väljer vilja centrum eller handelsplatser som utvecklas och blir kvar. http://www.dt.se/opinion/insandare/falun/1.6436471-vad-jag-gillar-med-centrum

Comments are closed.