Bostadsmarknaden blir allt mer absurd…

Posted by Jonny in Uncategorized | Kommentarer inaktiverade för Bostadsmarknaden blir allt mer absurd…

När vi köpte vår bostadsrätt för ett antal år sedan häpnade vi över det höga utropspriset: 600.000 kronor! Idag skrattar många åt en sån siffra. Idag bjuds samma lägenheter ut för 1-2 miljoner. På hyresmarknaden väntar 10.000-tals människor, bara i eller på väg till Falun, på att få hitta en lägenhet som passar bra. Många hittar inte det de vill ha och många har helt enkelt inte råd.

Det delar de med många bostadsföretag som skulle vilja bygga mer, men inte klarar det ekonomiskt. Något måste göras för att det ska byggas mer. Faluns allmännyttiga bostadsbolag Kopparstaden har gjort ett hästjobb för att kapa byggkostnaderna, men nu behövs ett nationellt helhetsgrepp! Vissa mer marknadsliberala påstår att det räcker att ta bort hyresregleringen. Det skulle öka byggandet av ännu mer exklusiva lägenheter i storstäderna. Här skulle inget hända.

Dåliga saker som missriktade subventioner ska förstås inte återupprepas, men nästan alla är numera överens om att mer måste göras för att stimulera bostadbyggandet. Om det går med ROT, RUT o Restaurangmoms för att stimulera vissa saker måste det förstås finnas sätt att fixa ett av livets mest basala behov: att få bo bra!

De äldre börjar återigen bli rädda för Ättestupa. För de som vill skapa en bostadspolitik värd namnet är Attefall nästan ännu värre…

Imorgon tillbringar jag dagen med Kopparstadens ledning, planerare, byggledare, fastighetsskötare/bovärdar och uthyrare för att skapa mig en ännu bättre bild utav hur bostadsmarknaden fungerar och vad vi kan göra lokalt för att bygga ännu mer!

lgh_Bojsenlgh_BrigadenBojsenburg från 1970-talet (som renoverats ordentligt) och nya Brigaden som står klart om ett år. Läs mer om det senare på http://www.kopparstaden.se/vi-bygger/nyproduktionkvarteret-brigaden/

Comments are closed.