Centrum fortsätter att engagera!

Posted by Jonny in Uncategorized | Kommentarer inaktiverade för Centrum fortsätter att engagera!

Efter Falu-Kurirens artiklar har debatten fortsatt på facebook. En del vill se nya attraktioner medan några fortsätter att oroa sig för p-avgifter. Nya köpvanor? Ja, visst spelar de en roll. Internethandeln ligger ganska stabilt runt 5% och det mesta av det som finns på Dalregementets handelsplats (båda delarna) har funnits några år nu, eller flyttats om inom stan.

Jag håller med Ulf Elgemyr om att artiklarna varit bra och mycket av Ulf synpunkterna i hans insändare. Debatten utifrån dessa pågår inte bara i tidningen utan även på sociala medier. Många inlägg handlar om att Falun behöver nytillskott. Och det är väldigt sant. En stadskärna eller en annan handelsplats som inte utvecklas hamnar i tillbakagång.

Därför är ombyggnaden av Geislerska parken i sommar, bl a med en ny central lekplats, viktig. En ny byggnad påbörjas troligen inom kort som ska innehålla en ny restaurang/nattklubb inklusive bowling. Å-rummet kommer vi att stegvis omvandla. Vi gör det utifrån de 100-tals förslag som kommit in. Ett positivt exempel på hur invånarna kan engageras för att få in idéer. Läs om idéerna på www.falun.se/arummet. Vårt nya resecentrum med nya gator, park och byggrätter är också en satsning på centrum! För fyra tomter i centrum pågår försäljning och eller planering. Vi tittar även på hur Postenparkeringen skulle kunna utvecklas och kompletteras med mer än p-platser.

Visst är det bra med fler möjligheter till angöring och korttidsparkering, men Stora Torget är värt ett bättre öde. Låt istället Falugatan mellan torget och ån bli en kombination mellan ett gång- och cykelstråk och nya P-möjligheter, när bussarna flyttar under nästa år.

En restaurangägare i centrum hälsar också via facebook: ”Får väl också påminna om Faluns P-app för er som inte hittar till parkeringarna. Funkar superbra och det går att betala direkt i appen om du vill förlänga tiden!”

Centrums öde avgörs inte bara av de 3000 p-platserna eller avgifterna. Mångfalden av och antalet butiker, restauranger och caféer  (just nu 185 stycken!), öppettider, samlingsplatser som fik, bibliotek mm, fritt WiFi är också viktiga faktorer framåt. Ännu fler bostäder i centrum, evenemang och utsmyckning, och kulturens kraft oavsett om det är Dalateatern, Falun Walk of Art, Magasinet eller nya Kulturskolan är också plusvärden i Dalarnas stadskärna.

Min konklusion: En stadskärna har ”evigt liv” om det förvaltas och utvecklas på rätt sätt – köpcentrumen kommer och går…

Läs mer på www.facebook.com/gahnshag eller ta del av insändaren som jag refererade till: http://www.dt.se/opinion/insandare/falun/1.6756701-mer-liv-och-rorelse-i-centrum

Holmtoget

Comments are closed.