Igår invigdes för-VM i Falun/ genrepet för VM 2015 – stämningsläget är…

Posted by Jonny in Uncategorized | Kommentarer inaktiverade för Igår invigdes för-VM i Falun/ genrepet för VM 2015 – stämningsläget är…

Expressens Tomas Pettersson och jag tog en kaffe och ett snack på Focus om det lokala läget inför skid-VM. Jag refererar en mix vad vi pratade om och vad han publicerar i tidningen de närmaste dagarna.

Förväntningarna och tempen inför hemma-skid-VM stiger runt om i Sverige, men på lokal nivå rasar fortfarande en het debatt av användandet av kommunala medel till skid-VM. Opinionsmätningar visar att majoriteten av faluborna är positiva till VM – men kritikerna är också många.
– Jag har väl varit ganska utsatt, säger kommunalrådet Jonny Gahnshag. Jag som person klarar mig bra, däremot är det tråkigt för skid-VM och Falun. Jag återvänder ofta i mina kommentarer till att ta vara på de möjligheter som VM ger: Effekterna bortom – Beyond skiing – och VM som marknadsföring, ökad ekonomisk aktivitet och tidigarelagda investeringar.

Vad retar sig de flesta på?
– Självklart de nära 200 miljonerna till hoppbackarna. Men utan upprustade backar – inget VM. Och ser man det rent kommersiellt är det backhoppningen som drar in merparten av pengarna från det internationella skidförbundet.

Hur det ekonomiska prognoserna ser ut just nu? – Vi är i stort sett klara med arenainvesteringarna. Knappt 300 miljoner kommer vi att ha satsat, varav 1/3 är eftersläpat underhåll och 45-50 mkr inte alls handlar om skidåkning. Vi får en kanonarena som inte bara positionerar oss som ett centrum för nordisk skidåkning, utan också stärker Lugnet som en multiarena för olika idrotter, konserter, mässor mm.

 
2014 är valår. Tror du att ert valresultat påverkas av VM-debatten?
– Det är klart jag tänkt en hel del på det där. Men nej, jag tror inte det kommer att bli någon avgörande fråga.

 
Det behövs 150 000 åskådare för att VM ska gå med vinst. Går det?
– Möjligheterna ät betydligt större för vinst än risken att det slutar med förlust.

 
Så ni har kontroll på läget?
– Det tycker jag. Men sånt kan man förstås aldrig slå fast. Det kan man få äta upp.

 

Vad du hoppas att VM i förlängningen kommer att ge din stad? – I förlängningen handlar det om att ge 200.000 besökare och 500 milj TV-tittare en relation till Falun. All besöksnäring, oavsett om det handlar om idrottsevenemang eller ej, handlar om att få intäkter av besökaren och i nästa steg få dem att återvända (och i förlängningen permanent etablera på platsen). Falun växer hela tiden och våra evenemang är ett bidrag till att förstärka den utvecklingen framåt.

 

Och så måste jag väl fråga hur mycket ni ångrar att den där siffran ”80 miljoner” någonsin nämndes. 🙂 – Det är klart att man är frustrerad när inte ett mål nås. Samtidigt har den politiska ambitionen hjälpt till att hålla ner kostnaderna. En del kalkyler påstås ha visat 2-300 mkr redan tidigare. Hade vi startat där från början är det ingen vild gissning att kostnaderna hade ökat från den nivån.

Bild_Lugnet under VMLars Pure W på VdF VMVM_norska älgsupportrar

Comments are closed.