Almedalen dag 1: om arrangemanget, AF och Löfvens tal

Posted by Jonny in Uncategorized | Kommentarer inaktiverade för Almedalen dag 1: om arrangemanget, AF och Löfvens tal

Så är då Almedalsveckan igång. Den är omfattande, 3000 programpunkter, och trots alla programblad, appar mm så är det svårt att sålla ut vad som verkligen är relevant och viktigt att ta del av. Som deltagare kan det vara bra att då och då påminna sig om att allt inte kretsar kring den, även om media vill få det att låta så och vi som deltar kan få den känslan…

Mitt och vårt huvuduppdrag ligger inom Falun-Borlängeregionen där fokus i år ligger på att få fler fastighets- och byggbolag att vilja investera i FBR-området, Falun och Dalarna. Jag kan förstås inte heller missa tillfället att fånga idéer för egna valrörelsen i Falun.

Under eftermiddagen var jag med på ett seminarium hur S vill utveckla och förändra Arbetsförmedlingen. Myndigheten har idag många spretiga åtgärder (40 olika program). Resursfrågan diskuterats. Kan behövas mer. Samtidigt lämnade AF tillbaka 17 miljarder kronor 2007-2012. Det tyder på att uppdraget är för detaljerat och stelt, så att varken arbetsförmedlare kan göra ett bra jobb eller att resurser når viktiga målgrupper.

S har en genuin vilja att förändra och utveckla AF. De borgerliga verkar ha hamnat i ”AMS-trams” – synen på AF, där man var innan valet 2006. En konspiratorisk tanke kan vara att de vill att AF inte ska funka, för att bereda marken för privata arbetsförmedlingar? Forskningen visar att många på AF inte är redo att kunna ta ett jobb, utan borde finnas hos andra funktioner. Arbetsförmedlarens uppgift blir för bred; att ”hela människor”. Även här borde gälla ”låt proffsen vara proffs”.

Det sattes antagligen någon form av inofficiellt publikrekord i Almedalen när Stefan Löfven talade ikväll. Förutom tidigare lanserade mål om Europas lägsta arbetslöshet och att de ekonomiska klyftorna ska minska, så lanserades också målet att Sveriges grundskola ska ligga fem i topp i Europa och att skillnaderna i påverkbara hälsofaktorer ska minska. Den största nyheten utanför talet  var lanseringen av förslaget att småbarnsgrupperna (1-3 år) ska få ett maxtak på 15 barn. Bra och konkret förslag, tycker jag. Äntligen kan Sverige få en regering som ger oss i Falun realistiska förutsättningar att nå målet som vi satte upp 2010!

IMG_1540[1]IMG_1549[1]

Comments are closed.