Almedalen dag 2: Om vårt egna FINSAM, byggande, film och skattekoll

Posted by Jonny in Uncategorized | Kommentarer inaktiverade för Almedalen dag 2: Om vårt egna FINSAM, byggande, film och skattekoll

Morgonen började med FINSAM i Falun som beskrev en dörr in för personer långt utanför arbetsmarknad och studier, och som egentligen har två huvuduppgifter: kartlägga individens behov och skapa en handlingsplan. Sedan starten 2012 har 200 personer passerat hos FINSAM Falun. Mottagningsteamet upptäcker också luckor i systemet. Ett sånt exempel är ”supported employment” (stöd till arbetsgivare) som nu införs i Falun.

Fördelen med FINSAM är att det är en neutral instans, personer behöver inte skrämmas av att det är myndighetsutövning. Men allt det här kräver att personen är motiverad. Teamet kan inte tvinga utan personen måste själv vilja! Det är dessutom inte bara en dörr in. I många fall är det en ”broms” för att inte hamna för långt utanför… Bra jobbat! Jag är stolt över det jobb som görs i Falun. Grattis också till andra kommuner som är på gång! Exempelvis den som Rana från Södertälje presenterade: ”Ung i Tälje”.

Sedan ”spionerade” jag på vad andra kommuner gör på områden där vi också är aktiva. Aktiviteter för att öka bostadsbyggandet. Som Östersund/Jämtland beskriver det: ”
Överhettning i storstäderna med bland annat hög bostadsbrist gör att fler blickar utåt.” Utmaningen som bland annat Östersund och Åre står inför är att bemöta befolkningstillväxten då bostadsbristen blir större i attraktiva regioner. Vem som egentligen äger ansvaret för bostadsfrågan i en växande region? Min kommunalrådsrådskollega Ann-Sofie Andersson fi Östersund får ursäkta, det här var inte fullgånget, lite sökande, inte så mycket nytt… FalunBorlänge-regionen har nått längre. Vi delar gärna med oss av våra erfarenheter 🙂

Passade på att i mellantiden träffa Filip Hadenius som jobbar med Skattekollen. Ett bra verktyg för att visa vad den kommunalskatt som vi betalar används till. Jag kan tänka mig att testa den i Falun. Läs mer på www.skattekollen.se.

Efter det tillbringade jag en timme med Malmö och Film i Skåne som jobbar aktivt med film för regional utveckling. Det bidrar till både yttre och inre (självbilden) av Skåne. Marknadsföring genom film stöder också
besöksnäringen. Film blir nu också ett allt starkare profilområde för Malmö. Filmen har bra spridning, den är demokratiskt och når unga. Nu ska filmen bli en del av kulturutbudet i skolan (skolfilm). Nu planerar Malmö också för filmfond och nytt filmkvarter med nybyggd bio, produktionsbolag mm. När filmfonden nu diskuteras ska man komma ihåg att Skåne redan är en film
gigant med 50-tal långfilmsproduktioner och ett 10-tal tv-serier bakom sig.

Måste också berätta om Almedalens stora inspirationsmingel som jag hann vara med på innan det var dags för dagens partiledartal. 450 personer kom för att lyssna på unga entreprenörer som jobbar med sociala innovationer och mänsklig utveckling. Fem organisationer samarrangerade. En av dem är HjärnaHjärtaCash. En ny värld för mig med nya organisationer och personer som tänker nytt och annorlunda!


Mer om Falun i Almedalen – Falu Demokratikommun:
http://www.dt.se/dalarna/falun/falu-kommun-till-almedalsveckan

Imorgon förmiddag kommer ett särskilt blogginlägg om Faluns arbete i Almedalen för ökat lokalt och regionalt bostadsbyggande.

Bilder fr v: Petra Palmestål – verksamhetsledare FINSAM Falun; Mediatätt längs gatorna; Öresundsregionen och Malmö om film; bloggaren och inspirationsminglet.
Bild FINSAlmedalIMG_1552[1]IMG_1555[1]IMG_1565[1]IMG_1558[1]

Comments are closed.