Almedalsveckan slut för min del. Tack för i år!

Posted by Jonny in Uncategorized | Kommentarer inaktiverade för Almedalsveckan slut för min del. Tack för i år!

Allting roligt har ett slut. Det gäller också politik & samhälle i kubik – dygnet runt. Även kallad Almedalsveckan. Jag ska erkänna att jag har en viss mättnadskänsla just nu. Efter fyra intensiva dagar med otal seminarier, träffar och ”hej, är du också här!” så blir det skönt att komma hem. Här kommer summeringen av min Almedalsvecka:

Almedalsveckan slår rekord i år. Över 3000 programpunkter och cirka 25.000 deltagare. De flesta har nog givit upp hoppet att ha någon generell överblick. Istället får man nischa sig. Tisdag-onsdag var det i genomsnitt 50 evenemang i timmen. Går du på ett har du missat 49. Den som har behov av att vara med ”överallt” bör undvika veckan helt… Med veckans tillväxt följer att alla partiledare kan räkna med rekordpublik vid sina tal. Om en tredjedel av politikerna, lobbyisterna, journalisterna, myndighets- och organisationsmänniskorna går ner till Almedalen är det i stort sett fullt. Utom på tisdagen då 6000 gick till Gutevallen och tittade på Özz Nüjen. En markering mot den dagens parti.

Falun har varit mer närvarande än någonsin! Vår framstående FINSAM-verksamhet har varit ena halvan i ett välbesökt frukostseminarium. FINSAM står för ”FINansiell SAMordning” och är ett arbetsätt för att fånga upp människor långt utanför jobb eller utbildning. Falu Energi & Vatten har deltagit i paneler om elfordon, ladd-infrastruktur för dessa (där man är ledande) och i seminarier om energifrågor. Falu Demokratikommun hade idag ett seminarium om medborgarmakt och deltagardemokrati. Bruno Kaufmann (MP) som är ordförande i demokratirådet har också deltagit i panelen hos seminarium som Göteborgs stad arrangerade. Nyfikenheten på Faluns demokratisatsning är stor. Slutligen har Falun tillsammans med Falun-Borlängeregionen och Archus Development arrangerat ett seminarium om hur bostadsbyggandet utanför storstäderna kan öka.

Det senare har varit mitt huvudfukus! Genom bokade möten med 8 bygg- och fastighetsbolag har Falun tillsammans med Borlänge och Mora försökt förändra synen på att bygga och investera i bostäder i vår region. Vi har också träffat Sveriges Byggindustrier. Vi har visat med priser, hyresnivåer och byggkalkyler att det går att bygga både hyres- och bostadsrätter. Av responsen att döma tror jag att vi har lyckats nå en bit på väg. Det fortsatta arbetet under hösten blir i alla fall intressant!

Comments are closed.