Hur vill du att Lugnet ska vara?

Posted by Jonny in Uncategorized | 7 Comments

Det händer mycket på Lugnet just nu. Inte bara inför VM. Ishallen byggs om, energieffektiviseringar har genomförts och förberedelser pågår för en ombyggnad av simhallen. Framförallt pågår hela tiden massor av aktiviteter, där du kanske deltar mer eller mindre regelbundet?

Varför är Lugnet viktigt?
Först och främst är det en anläggning för att alla i kommunen ska kunna motionera och må bra. De olika arenorna finns till för kommunens idrottsföreningar. Men även evenemangen är viktiga för Lugnet och Falun då det både ger besökare och intäkter men också ett innehållsrikare liv för kommuninvånarna. Sammantaget är Lugnet en av Sveriges bästa idrotts-, frilufts- och evenemangsanläggningar!
Är det sant att en stor del av kommunens pengar går till Lugnet?
Nej. Lugnet är en liten del av kommunens totala verksamhet. Av varje 100-lapp du betalar i skatt används 1,50 till Lugnet. Av dessa 1,50 kommer 35 öre att betala investeringar kopplade till skid-VM.
Varför är ishallensombyggnaden försenad?
Den har dragit ut på tiden av flera skäl. Tidigare upphandlingar har inte blivit bra och tiden under året när en ombyggnad inte stör föreningslivet är begränsad. Nu byggs ishallen om i etapper där de första delarna är klara.
Vad vill Socialdemokraterna med Lugnet i framtiden?
Lugnet ska fortsätta att vara kommuninvånarnas gemensamma anläggning. Vi är inte bredda att sälja ut den eller marknadsanpassa den så att falubornas eller föreningarnas tillgång till Lugnet försämras.
Vi ser Lugnet som en anläggning som stöder utvecklingen i Falun. Våra huvudfrågor i kommunalvalet är jobben, skolan och bostadsbyggande. Men allt hänger ihop. Lugnets evenemang och nya verksamheter ger nya jobb, Med hjälp av Lugnet kan Faluns skolor utveckla sina idrottsprofiler och med Lugnet stärks Falu kommun som en attraktiv plats att bo på och flytta till.

Vad vill DU med Lugnet i framtiden? Hur vill du utveckla området? Berätta gärna för oss!
Träffa oss på Lugnet fredag 8 augusti 11-13.00*, mejla mig på jonny.gahnshag@falun.se eller följ och kommentera på facebook.com/falusossarna

* Vi stod även på Lugnet den 1 augusti.

Bild_Lugnet under VM100803_badbesok_100802100819_fotboll Slätta

7 Responses to Hur vill du att Lugnet ska vara?

 1. Pernilla says:

  Fler motionsspår både för löpning, skidor och mtb som inte är för tuffa. De som finns är för krävande för motionärer.
  Då skulle fler motionera trivas och vistas ute i den underbara miljön på lugnet.

 2. Pär Bälter says:

  Hej tycker det är väldigt dåligt skött med renoveringen av ishallen barn som får sluta pga att dom får astma så det är obegripligt att ni inte tar det på större alvar och renoverar den klart någon gång

  • Jonny says:

   Hej Pär, Omklädningsrummen är helrenoverade och mögeldrabbat material i golv och väggar borttaget. Tyvärr har vi inte kunnat gå på med den fortsatta ombyggnaden i den fart vi skulle vilja då de borgerliga partierna + V stoppat beslutet om borgen för ombyggnaden. /Jonny

  • Jonny says:

   Hej Pär, Ursäkta att du fått vänta på svar! Jag håller med om att ishallsrenoveringen är allt annat än ett mönsterexempel. Renoveringen är trots allt igång. Mögelangripet material är borttaget och omklädningsrummen har renoverats (lite återstår med innetak mm). Att den stora ombyggnaden av tak och väggar på ishallen inte startade i våras beror på att de borgerliga tillsammans med V stoppade en utökad borgen (ekonomisk säkerhet för lån) till Lugnet. När det möjligheten missades måste vi tyvärr återigen vänta till nästa vår för att det ska störa klubbarna så lite som möjligt.

 3. Thomas says:

  Jag och många Falubor med mej vill se en kommunledning som satsar på Falubornas grundläggande behov. T ex är den kommunala förskolan och skolan i Falun under all kritik. Det eftersatta underhållet uppgår till samma belopp som S valt att satsa på byggnationer inför VM. Tragiskt nog verkar inte S i Falun vilja ta ansvar för detta utan man försöker lägga över sin egen brist på friskolorna.

  Jag vill gärna att mina 1.50 läggs på barnen i stället för på monumentbyggande.

  • Jonny says:

   hej Thomas, Vi känner väl till varandras ståndpunkter och jag kan hålla med om att det är för trångt i förskolan och att alla elever ska ha rätt att lämna skolan med godkända betyg. Däremot håller jag inte med om skolan är ”under all kritik”. Vår personal gör ett fantastiskt jobb och fortfarande är resultaten förhållandevis bra. Om alla avstår sina 1,50 per varje hundralapp inbetald kommunalskatt så är det inte bara ”monumenten” som försvinner. Då finns inte Lugnet alls. Jag är inte säker att alla gör samma prio som dig. /Jonny