Snabbare busstrafik i Falun!

Posted by Jonny in Uncategorized | Kommentarer inaktiverade för Snabbare busstrafik i Falun!

Nya bussoperatören Keolis startade upp sin trafik i veckan. Senare i sommar ändras trafiken en hel del. Det nya upplägget har skapats utifrån synpunkter som vi fick vid träffar på sju orter runt om i kommunen. Efter en politisk process har vi gjort en beställning till Dalatrafik som skapat det nya trafiksystemet.

På Dalatrafiks hemsida kommer info löpande läggas ut from 1 juli och info till hushållen skickas ut i början av augusti.

Senaste åren har bussresandet i Faluns landsbygd minskat. För att höja resandet med kollektivtrafiken måste utbudet bli mer attraktivt och då måste restiderna minska vilket sker med en rakare linjedragning och färre stopp. Vissa orter får färre turer. Där ska vi pröva att utveckla servicetrafik som är en ny form av gamla beställningstrafiken. Vissa orter får bättre bussförbindelser. Exempelvis i Aspebodaområdet, där många bor men busstrafiken varit bristfällig, ökar antalet turer och Aspeboda knyts ihop med såväl Ornäs som Falun.

Tätorten i Falun kommer att erbjudas samma utbud som idag.

Allt detta genomförs för att öka resandet. Det hjälper både falubornas vardagsliv och klimatet. Det handlar också om att Falu kommun vill få ut mesta möjligt för varje skattekrona. Idag subventionerar kommun resorna med 50 öre av varje biljettkrona.

Comments are closed.