Då och nu – perspektiv på att börja och sluta som KSO

Posted by Jonny in Uncategorized | Kommentarer inaktiverade för Då och nu – perspektiv på att börja och sluta som KSO

Idag gör jag min sista dag som kommunstyrelsens ordförande i Falun. Jag fortsätter som kommunalråd, men släpper rollen som kommunens ledande politiker. Jag lämnar över stafettpinnen till min partikamrat Susanne Norberg. Känns bra, och jag är inte orolig: varken Susanne eller jag kommer att ha för lite att göra framöver…

Jag tillträdde 2002 som 31-åring. Trots att det ”bara” är tolv år sedan är det stor skillnad både för mig och för vad Falun var och har blivit. Även mitt parti har förändrats. Då var det ovant eller till och med obekvämt med en ung ledande politiker. Jag fick förtroendet efter att ha vunnit omröstningen bland s-medlemmarna, där jag ställde upp mot en äldre partikamrat som var valberedningens förslag. Jag var glad och stolt efter det och framföralllt efter valsegern 2002. Men starten var tuff för en ny, ung KS-ordförande. I början kände jag mig ofta pressad, för att inte säga lamslagen.

Det Falun som fanns då präglades av viss trötthet, en känsla av viljelöshet. 1.500 statliga jobb hade försvunnit under några år, utan att någon reagerat. Min företrädares sista insats var att kämpa för det dödsdömda Dalregementet. Vi andra funderade vad framtidens Faluns skulle innehålla?

Den miljö jag kom till på rådhuset var en rest av gamla tider och gamla traditioner. Slips, kavaj eller kjol var klädkod. En medarbetare skrev fortfarande på skrivmaskin och många ritualer var kvar, där i vissa fall ingen kanske visste varför.

Idag är rådhuset en modern, informell arbetsplats. Utöver ett politiskt avtryck får jag nog erkänna mig skyldig till skäggstubbens och jeansens införande. Hela kommunen är mer öppen för nya idéer, nytänkande. Det känns på något sätt att vi håller på att bli ”ett större Falun” i både mental och fysisk mening.

Falun är på väg mot framtiden med stormsteg! Det byggs, vi har blivit en del av både en region och en globaliserad värld. Det Dalregemente som lades ner som militär plats har idag 1.200 anställda i olika tjänsteföretag. Idag är Falun jämnbördig part med Borlänge i Stiftelsen Teknikdalen och jag brukar säga att det finns fler saker som vi samarbetar om än där vi (ännu) inte gör det.

Jag blir som sagt kvar som råd. Falupolitiken är svår att vara utan. Jag säger tack för spännande år i den här rollen och lycka till Susanne!

Comments are closed.