Nu får ni väl ta och sansa er!

Posted by Jonny in Uncategorized | 26 Comments

Ni får ursäkta, men jag måste få säga det här. Falun är värt ett bättre öde än att malas ner av bittra, gnälliga människor. Jag menar inte att kritik är fel eller att problem ska undvikas att ventileras, men om vi verkligen vill att vår stadskärna ska blomstra kan vi ju inte bete oss så att varenda besökare skräms bort. Eller prata som att ingenting funkar. Vem vill besöka en sån stad? Inte jag!

Vi börjar med trafiken. Falun har fått en ny stadsgata. Den går ungefär där den gamla vägen gick. Ett trafikljus har ersatts med ett annat, ett par rondeller har tillkommit. Men så var det ju det här med antalet filer. Fyra filer har på den nybyggda sträckan blivit… fyra filer, och på ett par sträckor om sammanlagt 300 meter har filerna minskats till 3 (2+1). Det skrivs och sägs att det ”inte går att ta sig in i stan” alternativt ”…igenom stan”. Spekulationerna är vilda om varför det ändrades, politiker idiotförklaras i sociala medier och allt verkar vara katastrof. Det konstiga är att alla som gör den, enligt uppgift, riskabla bilfärden längs de 75 + 225 metrarna utan ”fyrfiligt” kommer fram, det tar ungefär lika lång tid och utan bestående men (undantaget en bil som krockade med en buss efter lite oklar skyltning). Man får nästan känslan att det inte är den nya funktionen som upprör utan en ångest över att ha tappat den prestigefyllda (?) ”fyrfiligheten” som på något vis skulle ha gjort att stan tappat i rang.

Det kanske är så att man jagar sekunder och att det nya uppfattas gå långsammare. Kritikerna har definitivt inte tid att vänta på att allt ska bli klart. Man sågar det hela trots att man snart får en ny, snabb infart till järnvägsstationen, nya infartsparkeringar vid Magasinet och en helt ny genväg till en av stans största parkeringar vid Tisken.

P-platserna var ju tidigare den stora boven i stan. De var för dyra, för svåra att hitta och för få. Det som nästan utvecklats till skrämselpropaganda har fått till effekt att en del invånare på fullt allvar påstår att de fattar ett rationellt beslut när de istället för att parkera fyra timmar i stans p-hus för 40 kronor åker vidare till nästa stad med resultat att de kört upp bensin för 60 kronor. Nu har en ny bov upptäckts och blivit förklaringen till stans ”tapp”: Det är bussarna som flyttats till en ny bussgata. Aldrig har bussresenärerna varit så åtråvärda som nu. Tidigare beskylldes de för att nyttja butikerna vid gamla bussgatan som värmestugor. Att de inte handlade något. Nu har de förvandlats till ryggraden i omsättningen…

En handlare som också råkar vara vice ordförande i den nybildade köpmannaföreningen påstår att hans kundtillströmning har halverats sedan bussflytten. Hans butik som tidigare låg 600 meter från bussgatan ligger nu 900 meter från den nya bussgatan… Kan skillnaden påverka så mycket?

Ingen kan säga något annat än att omsättningen i centrums butiker är en viktig värdemätare. Men glömmer man inte något här? Bussarna flyttades den 7 januari och nu två veckor senare är det fortfarande en del letande efter bussar. Det tar extra tid och kanske spolierar de där extraminuterna för snabba ärenden eller spontanshopping. Framförallt representerar den här tvåveckorsperioden den tid då svenskarna anses som allra ”fattigast”, efter jul och innan januarilönen. Hur såg dagskassorna ut samma tid tidigare år?

På samma gata som viceordföranden finns en nyutnämnd ”månadens småföretagare”. Jag får förmånen att vara med och gratta! Hon berättar att butiken fortsätter att utvecklas positivt sedan utbyggnaden i september. Mitt i samtalet pekar hon ut mot gatan och säger att ”det kanske är för att det finns så mycket p-platser här”. Vi skrattar lite, för den enda P-rutan direkt utanför är ju för varubilar. Hon berättar sen att det finns kollegor som tittar snett på henne för att hon i tidningen har sagt att det går bra för henne och att det hela tiden gäller att förnya sig.

Ska vi ha det så här? Ska Falun bli känt för stadskärnan där man mest gnäller, tittar snett på varandra, tar alla chanser att idiotförklara och där Jante blir den okrönte konungen? Eller ska vi börja snacka med varandra, peppa, spåna idéer och framförallt inse att det går upp och ner. Att vi är rätt många som har avgörandet i egna händer, att det inte är kört. Det går om vi vill!

Trevlig helg! Vi ses väl på stan?

 FaluC fr ovan_ca2000

26 Responses to Nu får ni väl ta och sansa er!