Nina frågade och jämförde skolan med skid-VM…

Posted by Jonny in Uncategorized | Kommentarer inaktiverade för Nina frågade och jämförde skolan med skid-VM…

Nina Blazevic är en ambitiös journalist som skrivit flera reportage om läget i Faluns skolor. Hon hörde av sig och frågade lite om skolan kontra skid-VM:

Nina: Till exempel: Aspeboda skola kostade 27 miljoner att bygga. VM-pengarna hade räckt till åtta sådana skolor.
Jonny: Vi har investerat för drygt 3 miljarder totalt de senaste fyra åren. Det hade räckt till 110 sådana skolor… Nu gjorde vi en annan prioritering. Vi byggde en ny skola, byggde om flera, satsade på fler förskoleavdelningar, byggde vatten- och fjärrvärmeledningar, bostäder, gruppbostäder, ett nytt äldreboende, vägar till nya tomter, ett nytt resecentrum och mycket annat. 92 procent av kommunens investeringar gick till det här. 8 procent gick till Lugnet.

Det handlar om att ge kritikerna en röst, som givetvis måste bemötas.
Jag har pratat med Martin Borgs.
Vi poängterar att jämförelsen inte innebär att VM-investeringarna faktiskt skulle ha använts till skolan.
Falun satsar 1,3 miljarder på skolan – varje år. Per elev är det ungefär som de flesta andra kommuner. Bara för att man bygger nya skolor innebär det inte att man per definition får en bättre skolverksamhet. Ännu viktigare är innehåll, pedagogik, ledning osv. Skolkvalitet är inte bara hus. Vi har större andel behöriga lärare än snittet och skolresultat som står sig bra, trots att vi är en kommun som samtidigt satsar på fler jobb, nya etableringar och evenemang.

Mina frågor till dig är:
VM-festen är några dagar bort, hur känns det? Spännande, förväntansfullt! Det känns som att det mesta börjar bli klart, biljettförsäljningen går bra och alla inblandade gör ett kanonjobb!
Är det värt det? Ja, med stor sannolikhet. VM kan inte bara mätas på sista raden i arrangemangsbudgeten. Det finns effekter som är både mer långvariga men också svåra att mäta.
Vilka fördelar för VM med sig till Falun? Det omsätter stora pengar i regionen som i slutändan bidragit till många jobb. En del långvariga och förstås många kortare. Vi har fått statliga investeringar i resecentrum tidigarelagda, tele- och fibernät har uppgraderats och marknadsföringsvärdet är redan nu enormt. Vi skapar relationer med många nya människor. Investerares intresse har ökat, nu blir det intressant att se effekterna av att 10.000-tals nya besökare får en relation till Falun och regionen.
Ser du några nackdelar, i så fall, vilka? Det finns alltid risker i att våga något, kommunen tar både ansvar för en stor del av över- eller underskottet i arrangemanget. Sedan måste vi väl vara ärliga och konstatera att debatten och vinklingen av skid-VM inte alltid stärkt varumärket Falun. Jag välkomnar granskningar och saklig debatt, men slarv med fakta och rena insinuationer har ibland gjort mig upprörd.

Hur motiverar man 237 miljoner kronor i en anläggning när slitna skolor är ett faktum?
Vi har skolbyggnader som inte har rätt standard, och där vi steg för steg renoverar och bygger om. Lugnet är en anläggning som har 1,5 miljoner besök per år. Den var sliten, och vi ställdes inför valet att ta igen eftersläpat underhåll eller faktiskt riva en del av anläggningen, som hade kostat mycket pengar även det. Vi valde att satsa. Nu har vi en arena som är till nytta för många falubor, oavsett om man tränar själv eller besöker något evenemang. Den blir en magnet för att locka besökare till Falun. Varje besökare genererar intäkter och är en potentiell inflyttare om vi som värdar ger ett bra intryck.

Falun ska sättas på kartan och skid-VM locka folk att flytta hit och bringa skattepengar. Så har du, och andra, resonerat.
Är inte det en ganska dyr lottsedel?
Liknelsen med lottsedel haltar. Möjligen en aktie som kan utvecklas mer eller mindre bra. DT:s aktiva politiska redaktör Jens Runnberg har pricksäkert påpekat att 200 nya falubor behövs för att finansiera VM-investeringarna. Det innebär att ett års befolkningsökning i praktiken betalar VM-investeringarnas årskostnad – varje kommande år.

Är stora evenemang kärnverksamhet eller är barnen kärnverksamhet för kommunen?
Stora evenemang kan aldrig bli en kärnverksamhet. Men vår satsning på fler jobb, nya etableringar och evenemang är vårt sätt ”att så för att skörda”. Det är en viktig del i vår vision ”Ett Större Falun”, att genom att locka människor, investeringar och verksamheter hit så bygger vi grunden för morgondagens välfärd.

Vad säger du till dem som menar att VM-pengarna, oavsett, hade kunnat användas på ett annat sätt?
Att dom har helt rätt! Politik handlar om att våga välja, prioritera och se långsiktigt. De som anser att pengar borde använts annorlunda har i så fall valt fel politiker eftersom 8 av 10 falupolitiker hela tiden sett det här som rätt prioritering. Eller också återspeglar politiken opinonsläget ganska väl?

Slutligen vill jag att du bemöter följande, jag citerar Martin Borgs:  
”Jag tror att den kommun som hamnar på kartan för Sveriges bästa skolor kommer att få inflyttning.”
Absolut! Det har Martin säkert alldeles rätt i. Det finns många flyttanledningar där bra skola är en av de grundläggande. Jag har själv barn i kommunal förskola och skola och tillsammans med de fria aktörerna har vi en fantastisk skolverksamhet i Falun!

OBS! Intervjun är ännu inte publicerad när det här blogginlägget skrivs. Blir intressant att jämföra…

moffelklassen_120614Nedförsbacken_Emma Wikén

Comments are closed.