Om pengar och proportioner – hur det hänger samman

Posted by Jonny in Uncategorized | Kommentarer inaktiverade för Om pengar och proportioner – hur det hänger samman

I media kommer det då och då upp kommentarer om att skolan får spara på grund av skid-VM, att vinsten från VM inte är ”riktig” eller tvärtom att den är så stor så den kan lösa ”allt”. Som lök på laxen kommer dagens nyhet om att ungdomshoppbackar ska byggas.

Jag vill påstå tre saker som jag har bra belägg för, men som man alltid kan diskutera.

  • Det är omvärlden, arbetslösheten och skatteintäkter utifrån dessa som påverkar skolans budget mycket mer än våra investeringar.
    Många tror att hoppbackar eller resecentrum är det som påverkar hur mycket pengar det finns till skolan. I själva verket har Falu kommuns budget påverkats mer av ändrade skatteintäkter (i år minus 28 miljoner) än vad dessa investeringar kostar under året. I en insändare påstods att det fanns 80-100 miljoner ”över” om Å-rummet och Kulturskolan inte byggdes ut. Ett lättköpt argument, men tyvärr fel då exempelvis Å-rummet fullt ombyggt kommer att öka kommunens årliga kostnader med 1,2 miljoner.  
  • Skid-VM:s vinst var högre än förväntat, men kan  inte betala löner till fler lärare.
    Det här är en engångssumma som är mycket större än någon kunnat förvänta sig. Men pengarna finns bara här och nu och kan därför inte användas exempelvis för att anställa ytterligare personal. Min gissning är därför att vinsten från skid-VM kommer att användas till mer bestående saker. Saker som kan betalas en gång men användas under lång tid. Kanske en lekplats, bredband till en skola eller en by, en cykelväg eller rent utav en hoppbacke för ungdomar? 
  • En investering på 3 miljoner för idrott brukar knappt få en notis. Nu är det backhoppning och då kommer andra känslor och bedömningar in.
    Idag läser jag att Västerås vill investera 1 miljard i idrottsanläggningen Rocklunda. Backhoppningen har blivit ett rött skynke för många, en symbol för ett påstått slöseri som enligt mig inte exiserar.

Min slutsats av det här är att små, marginella faktorer blir de som uppfattas som avgörande i Falun. Det är enkelt att hitta orsaker och förklaringar i delarna istället för att försöka se helheten.

 

Comments are closed.