Ett år sedan skid-VM i Falun startade – vad hände sen?

Posted by Jonny in Uncategorized | Kommentarer inaktiverade för Ett år sedan skid-VM i Falun startade – vad hände sen?

Den 18 februari 2015 startade VM i nordiska skidgrenar i Falun. Tiden innan hade kännetecknades av tidspress och en ganska uppslitande debatt. Men under skid-VM skiftade mycket, både fokus och inställningen hos många.

Tiden efter VM har varit väldigt rolig. Hela känslan i Falun tiden efter VM blev väldigt positiv, kritiken tystnade nästan helt. De sportsliga framgångarna och det ekonomiska resultatet hjälpte förstås till. Sedan har det varit en kvardröjande effekt ända in på det här året där den positiva känslan från Falu-VM återuppväckts i årskrönikor, idrottsgalan och i andra sammanhang.

Vad är då de kvarstående effekterna av skid-VM, förutom en arena i världsklass? Jag påstår att Falun har ett starkare varumärke än på mycket länge. Det märks inte bara idrottsligt där vi ligger tio i topp i både breddidrott och större arrangemang utan även intresset från investerare, bostadsbyggare med flera. Snacket i många sammanhang är att ”Falun är på gång” vilket måste ses som ett kvitto på att VM har hjälpt till att förändra och förstärka bilden av Falun.

Hoppbackarna fortsätter att vara en snackis. Visst behöver det vara tävlingar i de stora backarna, men jag tror att det egentligen är ännu viktigare att det finns en lokal klubb- och ungdomsverksamhet. I längden är nog därför de två minsta träningsbackarna som invigdes i helgen otroligt viktiga. Skidförbundet har gjort en rejäl satsning på backe åren fram till VM men där måste man orka vara uthålliga ”beyond” VM. Tappar svensk backhoppning ännu mer kan det bli svårt att överhuvudtaget få ännu ett nordiskt skid-VM till Sverige.

För det ändrade sig också i samband med VM: Nu vill de allra flesta i Falun och Dalarna att vi ska söka igen. Just nu är siktet inställt på 2025.

VM_LarshejarpåSv_FalunSM VECKAN 2013IMG_3347[1]

Comments are closed.