Falun aktuellt för vinter-OS och nytt skid-VM?

Posted by Jonny in Uncategorized | 1 Comment

Bild_Lugnet under VMLars Pure W på VdF VMIMG_3347[1]Stockholms stad har utrett om staden ska kandidera till vinter-OS 2026. I november deltog Falu kommun på ett möte om Stockholms stads OS-utredning. Då gavs information om hur långt Stockholm kommit med arbetet och vilka alternativ de övervägde. I anslutning till den fick inbjudna kommuner (förutom Falun var det Åre samt tre kranskommuner till Stockholm) möjlighet att kommentera utredningen. Diskussionen kretsade bl a kring bostäder för aktiva, arenor och snöproduktion.

Utredningen som nu offentliggörs kommer enligt DN* att föreslå att Falun blir OS-arrangör för backhoppning och nordisk kombination, men inte längdskidåkning. Dessa tre grenar är de som ingår i ett skid-VM, som Falun arrangerade senast 2015.

Falun har en arena (Nationalarenan för nordisk skidåkning – Lugnet) som är klar för att arrangera internationella tävlingar i både längdåkning, backe och nordisk kombination. Samtidigt är längdskidåkningen en av de större idrotterna i ett OS så jag har viss förståelse för att Stockholm inte vill släppa det i första taget. När det gäller funktioner utanför själva tävlingsarenan skulle OS-längdåkning i Falun leda till behov av en betydligt större olympiaby. Med backe och nordisk kombination ligger behovet på 2-300 lägenheter, och det är en mer hanterbar volym då det oftast handlar om bostäder som efteråt ska bli vanliga lägenheter.

Bollen ligger nu hos Stockholms stad och Sveriges olympiska kommitté. SOK är de som slutligt beslutar om Sverige ska söka. Innan dess behövs sannolikt regeringsbeslut om nationella garantier. Innan Falun låser sig för att arrangera OS-grenar måste också frågan prövas av kommunfullmäktige. Sverige måste ha lämnat in en färdig kandidatur senast 2018.

Ett år senare, 2019, måste Falun och Svenska Skidförbundet ha bestämt om vi ska kandidera för ytterligare ett skid-VM 2025. Därför gör näringslivet och skidsporten genom nätverket ”Beyond Skiing 2019” nu en utredning av de kommersiella och sportsliga förutsättningarna för ett nytt VM. Utredningen kommer att vara klar senare i vinter.

För att kommunen ska få en tydligare bild utav förutsättningarna utifrån invånarnas, de kommunala förvaltningarnas och politiska partiernas perspektiv kommer kommunstyrelsen nu i januari att besluta om att starta en egen utredning. Den kommer att bli klar under det här året.

*http://www.dn.se/sport/forslaget-fran-stockholms-stad-gor-falun-till-os-ort/

One Response to Falun aktuellt för vinter-OS och nytt skid-VM?