Vid årsskiftet slutar jag som kommunalråd i Falu kommun!

Posted by Jonny in Uncategorized | 2 Comments

 

 

 

 

 

 

 

 

Efter 15 år som råd, varav 8 år som kommunstyrelsens ordförande så börjar det bli dags att runda av. Att vara förtroendevald är inget jobb utan ett uppdrag som man har en viss tid för att sedan lämna vidare stafettpinnen. Jag har fått vara med om en otrolig resa med en kommun som utvecklats enormt! Under tiden har jag lärt känna och fått arbeta med fantastiska människor, knutit många kontakter i regionen och fått erfarenheter och kunskap som jag kommer att ha stor nytta av.

Jag väljer att avsluta vid årsskiftet för att jag vill signalera till mitt parti att jag inte kandiderar inför valet 2018, men framförallt att det känns helt rätt att kliva av när så många av de projekt jag arbetat med börjar bli klara och när Falun har en stark utveckling både när det gäller byggande, arbetsmarknad och ekonomi.

Jag har alltid lyft fram lagarbetet och att det är gemensamma insatser som skapar framgång. Inget kan vara mer sant när man ser på vad vi tillsammans åstadkommit:

Dalregementet har omvandlats från kasernområde med 350 anställda till en stadsdel med 1200 arbetsplatser, köpcentrum, nya bostäder och delar av Högskolan Dalarna. Området har knutits ihop med Lugnet som har renoverats. Falun genomförde ett skid-VM som lämnade 47 miljoner i vinst, varav 15 miljoner blivit en fond som stödjer ungas fritid i vår landsbygd.

På samma gång som vi dragit fiber mellan byar och VA-sanerat för fler boendemöjligheter i landsbygden har vi förnyat Dalarnas stadskärna med skatepark, ombyggda torg, nya bostadskvarter, etableringar och ett nytt Å-rum. Genom att tänka annorlunda har vi berett vägen för två nya kulturhus; Magasinet för samtidskultur och Kulturhuset tio14 med nya kulturskolan. Dom tillsammans med vårt breda kulturliv och utbud bidrog till att Falun blev ”Årets kulturkommun” 2015.

Med kommunalt stöd har IBF Falun kunnat bygga Sveriges första innebandyarena, Enviken bygga en ny sporthall, Karlsbyheden skapat en konstfrusen bandybana och ridanläggningar har expanderat. Det gör att Falun numera är fast förankrat i toppen av rankingar både för bredd- och elitidrott.

Att det till slut blivit både nytt ”nöjespalats”, cykelvelodrom, konstgjord forsränningsarena och att vi kan skryta med flest antal industriföretag i länet, nybyggd krämfabrik, byggstartat datacenter, spelaktör som ingår i globala nätverk och artister i världsklass visar vilken utvecklingskraft det finns i Falu kommun och vilka drivna entreprenörer jag har förmånen att jobba tillsammans med!

För mig har det varit viktigt att se längre än mandatperioder och försöka ingjuta mod i både politikerkollegor och tjänstemän att vara visionära och våga ta beslut. Minnen jag kommer att bära med mig är när jag och min KSO-kollega i Borlänge 2003 kom överens med Vägverkets generaldirektör om att bygga ut vägen mellan våra städer eller när den nyvalda kommunstyrelsen 2011 beslutade att låna ut 70 miljoner till Trafikverket för att säkerställa att bygget av Resecentrum Falun kunde starta. 2012 fick vi en Europaväg genom kommunen.

De senaste åren har vi tillsammans sett till att välfärden fått en välbehövlig injektion med nya medarbetare och resurser. Nya och utbyggda förskolor, skolor, gruppbostäder och vårdboenden har tillkommit, såväl i stan som på landsbygden. Allt det här ger bättre förutsättningar och arbetsvillkor för att bibehålla de fina resultat som våra verksamheter visar.

Visst har vi misslyckats med mycket, genomgått svåra händelser och inte alltid nått dit vi ville, men den sammantagna riktningen går inte att ta miste på! Kommunens låneskuld har minskat kraftigt, kommunkoncernens bolag är urstarka och kommunen har inte haft en snabbare befolkningsutveckling sedan 1970-talet.

Vid årsskiftet lämnar jag över till mina förtroendevalda kollegor med Susanne i spetsen att med bra grundförutsättningar, mod och visionen ”Ett Större Falun” jobba vidare mot ett hållbart Falun, ett FalunBorlänge som knyts närmare Uppsala och Stockholm och en region där tolerans och öppenhet alltid vinner över inskränkthet och mörka krafter.

Framtiden är alltid oviss, men för Falu kommun ser den ljus ut och jag kommer inom kort att berätta om hur min egen framtid också är tänkt att se ut!

 

2 Responses to Vid årsskiftet slutar jag som kommunalråd i Falu kommun!