Vintern rasat…

Posted by Jonny in Uncategorized | Kommentarer inaktiverade för Vintern rasat…

Så här i de sista skälvande timmarna av vårmånaden april känns det som det är dags att rapportera läget, framförallt ur ett jobb-perspektiv. Jag inser att det var ett tag sedan jag skrev och det kan bero på att mycket annat har tagit min uppmärksamhet. Det finns en parallell mellan mina fyra första månaderna på samhällsutvecklingsförvaltningen och Siljans status: I januari var det öppet vatten, sedan frös sjön till is i februari och mars och nu i april har isen börjat luckras upp. För mig var januari smekmånad där det mesta kändes lätt och de flöt på, februari-mars var det tuffare med olika upptäckter om vad som behöver göras och någon ”surdeg” för att under april ha fått mer koll på läget, struktur och förnyad energi.

I näringslivet pratas det om de ”första hundra dagarna” för att prägla och förändra en verksamhet. Jag har redan från start bestämt att jag inte ska göra revolution, snarare fortsätta att steg för steg förändra och förbättra, precis som både mina företrädare och alla medarbetarna gjort och gör varje dag.

Skulle man mäta nu så har jag nog ännu inte satt så många outplånliga spår. Mycket tid har gått till att sätta mig in i verksamheten, introduceras i olika sammanhang och system, men också att ge stöd och vara back-up i en hel del frågor. Översiktsplanen har varit ute på samråd och där har jag supportat Mark & plan lite extra då de har vakanser och ingen fast personal på plansidan. Kulturenheten har också fått lite extra uppmärksamhet under deras period med TF-chef parallellt med att rekrytering av ny kulturchef pågått (klart nu, offentliggörs nästa vecka!). Jag fick delta på kommunens budgetkonferens där jag fick mycket ny kunskap om de övriga förvaltningarna. Där presenterade vi också gånga året med några framåtblickar: SUF 2017_presentation budgetkonf_180309. Senaste veckorna har jag med god hjälp av mina enhetschefer presenterat hur vi ser på kommande år, 2019-2021.

Det händer mycket mer i och kring vår förvaltning:

  • Upphandling av skogsskötsel är precis avslutad och där ser vi fram emot att få jobba med en partner som både planerar och utför åtgärder på kommunens skogar. Den här veckan har vi glädjen att välkomna en ny vägansvarig som ska gå parallellt med nuvarande tjänsteperson.
  • Driften av ishallen i Ore har fått en lösning och till sommaren ser vi fram emot ännu en säsong av hockeyskolan. Mycket arbete läggs på olika leder, bl a får fäbodstigen Backa-Prästbodarna en ny bro vid Enskvarn, Jarlområdet skyltas upp och cykelleden Dalhallaleden invigs i samband med att den svenska cykelturistveckan genomförs i Rättvik vecka 32.
  • Vi har pågående rekryteringar som förhoppningsvis landar och där vi får möjlighet att introducera nya kollegor som bibliotekarier, natur- och markhandläggare och planarkitekt.
  • Förvaltningen står i ett slags teknikskifte som skyndas på av nya dataskyddsförordningen. Vi är digitala i det mesta, men måste också bli mer uppdaterade i våra system och koppla ihop oss med kommungemensamma system. I nästa steg ger det här möjlighet att erbjuda fler e-tjänster.
  • Detaljplanerna för Persborg, Sjöbodarna, Fyrklövern, Lerdal 13:6, Oreplast pågår.
  • Utökad bibliotekssamverkan och närmare samarbete mellan Dalarnas näringslivskontor är på gång. Vårt näringslivskontor arbetar med spännande projekt och så sent som i fredags nyöppnade Hotell Rättvik med restaurangen Diner 45.
  • Det finns ett sug efter att samverkan inom och utanför SUF ska utvecklas ytterligare! Vi har säkert oupptäckta samverkanskopplingar inom förvaltningen. När jag träffat min motsvarighet i Leksands kommun, Dala Vatten och Avfalls ledning och förstås RFAB blir det ännu tydligare att vi kan göra mer tillsammans.

Önskar en fin valborgsmässoafton och fortsatt härliga vårdagar!


 

 

Foto: Martin Litens

 

 

Comments are closed.