Pinsamt för mig? Nej, men för de som bemödade sig att skriva.

Posted by Jonny in Uncategorized | 11 Comments

Ser rubriken i tidningen som ska vara det stabila ”länsorganet”, men som till och från det senaste åren mer får karaktären av kvällstidningsjournalistik: ”Här gör Lott reklam för Gahnshag”. Frun som tittar över axeln ser uppgiven ut och frågar sen: ska vi åka till stugan och låsa in oss över helgen? Nej, varför det svarar jag. Vi ska väl göra det vi hade tänkt.
Kanske det, säger hon, och lägger till: Tur att barnen är så små, än så länge…

Jag tycker det är bra att kommunen granskas, och relationerna mellan den och exempelvis företag. Media, medborgare och anställda lyfter ofta angelägna frågor. PEAB-affären är ett exempel. Däremot har jag svårt att se värdet i tips eller artiklar som bygger på lösa antaganden eller rena insinuationer.

Jag får inte eftersöka källor. Men ibland kan jag inte undgå att märka vilka som begär ut kommunala handlingar. Ibland stoltserar de i tidningen också. Numera får min f d partikamrat Bengt Holmquist, som många kallar rättshaverist, sällskap av vårt oppositionsråd. Vem av dessa som ska vara mest nöjda med samarbetet återstår att se.

Hur var det nu med rubriken ”Här gör Lott reklam för Gahnshag”? Den avstängda förvaltningschefen har givit goda vitsord till det företag där jag är anställd. Inte helt givet att göra det, men var kommer jag in? Jag är inte delägare i bolaget, jag har fast månadslön och sedan 2009 är jag helt tjänstledig från bolaget. Vad kan jag vinna på det och vari ligger reklamen för mig?

Jag har aldrig varit inblandad i min arbetsgivares kontakter med Falu Kommun eller kommunens bolag. Man ska ha väldigt dåligt omdöme eller moral för att riskera att utsätta sig för något liknande som antyds i nyhetsrapporteringen. Ibland börjar jag undra om man som politiker ska kunna ha en ordinarie tjänst att falla tillbaka på, eller om man ska dömas eller tvingas till ett liv som evig ”politruk”? Framförallt borde oppositionsrådet Rosén förfäras av tanken att behöva dras med mig tills han blir 81 år (År 2036 går jag i ålderspension).

Vart vill de komma? Få mig att säga upp mig från min anställning? Avgå som kommunalråd? Eller ”bara” få mig i obalans? Så här är det för mig: Jag har mitt jobb kvar (tills min företagsledning tröttnar på sin mediale medarbetare…) och vad kommunalrådsuppdraget anbelangar så avgör väljarna 2014 om dom har fortsatt förtroende för mig. Och framförallt: Vi har så många viktiga, spännande och roliga utmaningar framför oss i Falun, så jag har helt enkelt inte tid att deppa ihop bara för att några ”tjuriga gubbar” ska få sitt lysmäte.

För de som fortsätter att vara bittra eller kanske har en hyena boende inom sig kommer här några ytterligare uppslag:
• Vilken betydelse har det för nyhetsrapporteringen att Falu-Kurirens reporter också var ordförande i trafik- och fritidsnämnden 2007-2010, då allt ”elände” tydligen har inträffat?
• På temat dubbla stolar: Hur går det till när lärarförbundsrepresentanten först MBL-förhandlar med kommunstyrelsen och sedan själv sätter sig i kommunstyrelsen på (fp)-mandat?
• Hur var det nu egentligen med advokatbyrån där politikern är anställd och trafik- och fritid som behövde hjälp i en tvist om slamförbränningsanläggningen. Hjälpte politikern trafik- och fritid via byrån eller var det lite vid sidan om?

Alla mina uppslag har koppling till personer som frivilligt har nedlåtit sig att delta i den här sörjan. Den ”gode” Bengt ger jag inget sånt uppslag. Du kanske kan begära ut mina föräldraledigheter? Tyvärr innehåller inte dessa (heller) några snaskigheter, men det är ju alltid ett tidsfördriv…

11 Responses to Pinsamt för mig? Nej, men för de som bemödade sig att skriva.

 1. Stefan Määttä says:

  Bra att du inte viker ner dig för dem som vädrar blod, stå på dig Jonny!

 2. Tomas says:

  Tycker att det börjar bli, som du nämner, lite väl mycket kvällstidningsrubriker i DT. Vissa av artiklarna verkar dessutom dåligt underbyggda och fyllda av antaganden som borde ha kollats bättre innan ev publicering.
  Nu är jag ingen som röstar på S, men ibland går drevet efter politiker lite väl långt oavsett vilken bokstav de har, eller hur?

  • Jonny says:

   Jag tycker att det gått långt. Ingen av de som fabricerar dessa artiklar skulle acceptera att bli utvald som ”veckans offer” för att sedan bli oskyldigt dömd i kommentatorsfälten.

 3. Anders says:

  Verkar som DT/FK suktar efter ”skvallerpress-uppslag”, de har sjunkit i mina ögon sett, person trakasserier…..
  Stå på dig Johny, jag håller på dig.

 4. Kämpa på! says:

  Du gör ett fantastiskt arbete Jonny! Jag skäms också för dt. Det är på gränsen till förtal i mina öron. Du behövs i Falun och är en imponerande politiker med båda fötterna på jorden.

 5. Bengt Holmquist says:

  Varför är du så upprörd? Är jag din f.d. partikamrat? Vad jag vet så är jag inte utesluten ur partiet, det räcker väl inte med att du av olika skäl inte gillar mitt agerande. Rättshaverist kallar du mig, är det för att jag har varit med om att avslöja skumrasket mellan PEAB och Trafik och Fritid? – Det verkar som om jag får rätt i mina rättshaveristiska antaganden. Jag upplever att enormt många människor i Falun uppskattar det jag håller på med – jag märker det genom brev och glada tillrop när jag rör mig på stan, men allmänheten kanske också i dina ögon ska klassas in i kategorin rättshaverister. Du som alla andra får helt enkelt finna dig i att bli granskad. Vad jag inte förstår är varför du har hållit Helen Lot om ryggen – du kommer ihåg det famösa mötet som jag var kallad till angående pakeringsvakten Berit som fick sparken efter det hon avslöjag olämplig sprithantering.

  • Jonny says:

   Jag är inte upprörd Bengt. Tycker egentligen att du är en rätt tragisk figur. Hoppas att du får en kram av någon av dina supportrar när du vandrar längs gågatan – jag tror du behöver det. Lycka till i samarbetet med Rosén. Jag noterar att både du och han använder formuleringen att jag ”hållit Helen Lott om ryggen”. Ni säger så och då är det så, eller? Vad jag vet satt vårt M-råd på KSO-stolen 2007-2010, allt detta pågick, Lott fick lite skäll, men i övrigt var allt frid och fröjd. Vem ska ha kritik för att inte gjort något, eller rent av ”hållit om ryggen”? /Jonny Gahnshag

   • Bengt Holmquist says:

    I mitt fall handlar det inte om tragik utan om civilkurage – upptäcker jag att saker och ting i kommunen inte går rätt till så slår jag larm även om det skulle drabbar ett komunalråd. Epitetet tragisk figur passar bättre in på dig och ditt agerande i de tidigare och nu pågående skandalerna. Du vet mycket väl att jag inte står till höger utan till vänster om dig – ibland så kan förespråkare för moral även finnas utanför de socialdemokratiska leden. Mötet som jag var kallad till där du var med och försökte svärta ner pakeringsvakten var ett moraliskt lågvattenmärke. Idag har visst ytterligare 5 medarbetare på Trafik och fritid blivit hemskickade. På sikt men utan din medverkan kanske jag och andra ”rättshaverister” kan rensa upp i förvaltningarna. Du borde vara tacksam att vi finns, oss som du kallar ”rättshaverister” för vi är av den speciella sort som oftast får rätt mot etablissemanget. Tacksam bör du vara eftersom du själv är för svag och beroende av tvivelaktiga tjänstemän för att ta itu med tveksamheterna. Dessa rader är skrivna i all vänlighet av din partikamrat Bengt

 6. Svante Parsjö Tegnér says:

  Hej Johnny!

  Apropå folkpartisten som sitter på två stolar. För det första så representerar denna folkpartist (det vill säga jag) Lärarnas Riksförbund (LR) och inte Lärarförbundet. För det andra så är jag ersättare i kommunstyrelsen och har därmed inte deltagit i några beslut i kommunstyrelsen. Jag har inte ens rätt att få mina åsikter till protokollet. Det vet ju du om lika väl som jag att som ersättare deltar man inte i besluten. Jag har för övrigt vid ett tillfälle allmänt jäv och lämnat sammanträdet. Du sa vid det tillfället till mig att det inte var helt nödvändigt då jag bara var ersättare och därmed inte deltar i besluten. Men personligen ansåg jag att det var bäst att lämna rummet under ett ärende (skollokaler) som gränsade mot mitt fackliga uppdrag.

  Det är ju inget nytt att ledamöter i kommunstyrelsen anmäler jäv då och då. Så har jag också gjort.

  Men jag har själv reflekterat över denna problematik. År 2013 blir jag ordinarie ledamot i kommunstyrelsen för Folkpartiet Liberalerna. Därför har jag redan klargjort för närmast sörjande i LR:s styrelse att jag inte kommer att ställa upp som kommunombud för LR vid nästa årsmöte våren 2012. Jag kommer att avgå ett drygt halvår innan jag blir ordinarie ledamot i kommunstyrelsen. Jag samtalade hösten 2010 med dåvarande juristen och kommundirektören Torkel Birgersson om just denna fråga. Torkel ansåg att rent juridiskt var det inga problem så länge jag inte sitter i förhandlingsdelegationen. Jag har även läst igenom en del förarbeten till kommunallagen där jävsreglerna diskuteras och funderat över problemet.

  Jag tycker att du tar upp en viktig fråga. Svaret har du nu fått. Framöver kommer jag möjligtvis ha kvar ett uppdrag som skyddsombud, om jag får det förtroendet. Som jag bedömmer det går det att förena med mina politiska uppdrag. Dessa deltar inte i LR:s styrelses beslut och förhandlar inte om löner etc med arbetsgivaren. De arbetar med arbetsmiljöfrågor. Men helt har jag inte funderat klart i denna fråga. (Tar tacksamt emot råd och synpunkter.)

  Några personliga fördelar har jag aldrig haft av mitt fackliga uppdrag. Jag kan nog säga att det snarare varit tvärtom. Jag har sett både det fackliga och de politiska uppdragen som fötroendeuppdrag där jag fått möjlighet att arbeta ideelt.

  Med vänlig hälsning/ser fram emot kommande debatter
  Svante Parsjö Tegnér
  Gruppledare i Folkpartiet i Falun

  • Jonny says:

   Hej Svante,
   Ja du har helt rätt. Nu var mitt ”uppslag” rätt elakt i ditt fall, men visar också hur fel det skulle kunna bli när personer eller media ägnar sig åt fria spekulationer.
   På samma sätt som du berättar för mig så skulle DU ha kunnat kontakta mig både för att få förklarat att min roll i Lugnetutskottet inte var tveksam eller att det som antyds i fredagens artikel (att jag kombinerar mitt kommunala uppdrag och min anställning så att det gynnar mig och/eller min arbetsgivare) helt saknar grund.
   Är du intresserad så står jag alltid till förfogande. Fram till dess tolkar jag ditt agerande som att det är intressantare att delta i skapandet av spännande intriger än att ta reda på det verkliga läget. /Jonny