Intressant att lyssna på näringsministern. Men vågar hon gå från ord till handling?

Posted by Jonny in Uncategorized | Kommentarer inaktiverade för Intressant att lyssna på näringsministern. Men vågar hon gå från ord till handling?

Hej Annie, Det var intressant att lyssna på dig vid inledningen av ”Tillväxtdagen” idag. Kritiken om att kommuner planerar i samma tidsålder som ”Rederiet” på TV tar jag lätt på. Falun-Borlänge gör en gemensam översiktsplan. Den blir viktig för hela Dalarna man kanske särskilt de sex kommunerna och 161.000 invånarna i Falun-Borlängeregionen.

Du tycker att det är viktigt med att stärka regionernas attraktionskraft. Det gör vi med, och försöker att konkret förbättra oss! Det varumärkesarbete som Region Dalarna gjort med bilden av regionen, det skrivna ordet, flytta till-aktiviteter och en gemensam avsändare med dalahästen som bas är unikt i Sverige. Du ser det i Falu Kommuns nya logotype. Flera andra kommuner i Dalarna och region Dalarna har bytt för att signalera gemensam kraftsamling och markera vårt starka varumärke som manifesteras i begreppet ”Dalarna – First Region of Sweden”. Vår regions attraktionskraft grundläggs kanske i kultur- och naturmiljöer, midsommar och Vasaloppet. Men det riktigt starka ligger i vårt näringsliv där en av landets största besöksnäring kompletteras med högteknologi, företag inom spel, film och musik, en modern exportindustri och en högskola och offentlig service som ligger i topp.

Dalarna växer –  gruvorna (expansionen kring Ludvika/Grängesberg är faktor 3 mot Norrbotten…), tjänstesektor inom media, företagstjänster och förstås utvecklingen av fjällvärden och övig besöksnäring. I Falun har vi ett jätteprojekt – skid-VM 2015 som långt ifrån är skidtävlingar under två veckor. Just nu står 260 företag bakom arbetet som sammanfattas i begreppet ”Beyond Skiing” som signalerar att vi har ambitioner bortom 2015 och att VM för oss handlar om att nyttja VM som en hävstång för näringslivsutveckling och regional utveckling. Du noterade kanske att Tillväxtanalys GD Dan Hjalmarsson lyfte fram Falun som ett intressant exempel i tillväxtarbetet. Senare i år startar bygget av Resecentrum Falun där kommunen tillsammans med Trafikverket förbereder Falun för att ta emot 200.000 VM-besökare men framförallt skapa en port till Falun och mötespunkt för hållbara resor.

Du var snabb från Tillväxtdagen. Hann du höra de inspel som gjordes? Jag ska erkänna att jag också fick lov att avvika tidigare. Jag tror att du håller med om att jag hade goda skäl. Jag skulle hinna hem till Falun för styrelsemöte och årsstämma i vårt livskraftiga Nyföretagarcentrum där kommun och näringsliv samarbetar och finansierar 50-50 för att Falun ska ha ett fortsatt högt nyföretagande!

Tre tips om du på riktigt vill bli erkänd som hela landets näringsminister:

  • Försök få Jan Björklund att förstå att de regionala högskolorna, både utbildning och forskning, är viktiga för våra regioner. Du sa det också men kolla med Janne vad han har i kikaren…

  • Ta ett snack med Borg och finansen om att ökade infrastruktursatsningar, större än idag, betalar sig i längden. Framförallt om vi gör ett ryck med våra järnvägar för gods och persontrafik. Du sa det också, men du vet också att Trafikverket målar upp en ganska dyster bild där landets utveckling hämmas istället för att stimuleras.

  • Våga vara lite ”sossig” och inse att det är inte sänkta ungdomslöner och sämre villkor som kan ge fler jobb. Som näringsminister är du ansvarig för innovationspolitiken, att Sverige fortsätter att toppa i kreativitet och att kraften i alla branscher, landsdelar och människor tas till vara. Då ska vi inte rea ut oss själva!

 

Comments are closed.