Störst, bäst eller vackrast – vem ska ha ”sätet”?

Posted by Jonny in Uncategorized | Kommentarer inaktiverade för Störst, bäst eller vackrast – vem ska ha ”sätet”?

Regeringens utredare presenterade idag hur 21 residensstäder ska bli 11. Falun är en av de föreslagna. Det nya begreppet ”sätesort” ledde omedelbart till kommentarer på facebook som ”Har Falun gjort en sätesbjudning” eller ”Falun visar sätesmuskeln” vilket fick flera att tycka att valet av Falun var bra men att begreppet ska omprövas.

Nu lär inte begreppet vara det som det blir mest strid om. Flera av de övergivna residensstäderna, exempelvis Gävle, Härnösand och Kalmar har deklarerat att de tänker ta strid. Samtidigt säger utredaren att förslagen inte kommit till av en slump, även om det stått och vägt i vissa fall. Fördjupar man sig i utredningen ser man att pendlingsmöjligheter, närhet till högre utbildning och andra statliga myndigheter tillsammans med analys av arbetsmarknad mm ligger som grund. Att hitta geografiskt centrala orter i en ny geografi verkar också ha varit viktigt och något som utredaren genomgående lyckats med.

Gävleborgs läns landshövding, min partikamrat Barbro Holmberg, hävdade att Gävles storlek skulle tala för stan. Argumentet haltar då det är arbetsmarknadsregionernas storlek som är mest intressanta och då syskonstäderna FalunBorlänge tillsammans är större än Gävle.

Sista ordet kommer inte att vara sagt på länge. Jag nöjer mig med att konstatera att Falun och FalunBorlänge ligger mitt i Dalarna/Gävleborg, att kommunikationerna är goda hit, att vi har en bra fungerande arbetsmarknad med både stor branschbredd och många statliga jobb. Att vi dessutom är ett av landets mest attraktiva områden för besök och boende är ju inte heller helt fel.

Comments are closed.