Rubriksättning som inte bara är fantasifull, utan också vilseledande

Posted by Jonny in Uncategorized | Tagged , , , | Kommentarer inaktiverade för Rubriksättning som inte bara är fantasifull, utan också vilseledande

DSC_0973

DSC_0974

Vad säger de här två rubrikerna? Ja om man är snäll och inte övertolkar så betyder de ”500 miljoner pengar snurrar runt kring VM” och ”Nej till mer hjälp från politiken gör det svårt för BS”.

Jag tror att rätt många tolkar, och jag misstänker att tidningarna till och med vill att vi ska läsa det som: ”Kommunens kalkyl sprack igen – skattebetalarna ska stå för notan” och ”Njugga politiker vill inte ha elitbandy” Eller?

Kommunen ger inga 500 miljoner till VM. 200 miljoner av rubrikens halvmiljard är VM-bolagets skid-VM budget där det inte ligger en enda kommunkrona. Tvärtom betalar bolaget hyra för Lugnet till kommunen på 10 miljoner. Det andra är investeringar. 300 miljoner. Dessa finansierar kommunen. ”Notan”, d v s kostnaden för det här är cirka 13 miljoner per år. På samma sätt som du betalar räntor och avbetalningar om du köper en lägenhet eller ett hus.

Satsningarna på Lugnet är alltså långsiktiga och räknas av över tid. Själva arrangemanget bekostas och genomförs av VM-bolaget. Deras intäkter kommer från sponsorer, biljettförsäljning och ersättningen från Internationella skidförbundet.

På www.falun.se/skidvm2015 finns frågor och svar om skid-VM där du bland annat kan läsa vad som händer på Lugnet just nu.

Bandyn då? Jag konsterar att utan väldigt många ja hade det inte varit någon elitbandy i Falun. Ja till borgen för lån, ja till uppskjuten återbetalning, ja till avbetalningsplan på hyresskulder. Något ansvar för situationen måste väl klubbledningen också ha? Att allt ska hänga på kommunen visar bara att man haft för små marginaler. Hotet mot BS har föreningen själva skapat.

Nu tyder mycket på att elitföreningen Falu BS går i konkurs, men ungdomsverksamheten med 10 gånger så många aktiva som i elitlaget ska och kommer att bestå!

Hela artiklarna kan du läsa här: http://www.dt.se/nyheter/falun/1.5677435-faluns-vm-nota-uppe-i-500-miljoner  http://dalademokraten.se/2013/03/14/slut-pa-elitbandyn-i-falun/

Comments are closed.