Sista blogginlägget från skid-VM 2013 – vilken avslutning!

Posted by Jonny in Uncategorized | 8 Comments

Dags att summera VM i Italien. Med sol, seger och mycket ny energi, erfarenhet och inspiration beger sig nu de sista deltagarna i Faluns studieprogram hem. Intrycken är många. Allt ifrån hur en region samlas kring turism- och vintersport och ser skid-VM som en självklar del för utveckling till en arrangör som genat och kanske inte genomfört allt som de lovade när de sökte VM. Här mellan ligger alla delfrågor som vi måste bestämma strategi och ambitionsnivå på – för att både färdas mot visionen ”beyond all expectations” och välja smarta och kostnadseffektiva lösningar.

Det här är lite av det jag själv har noterat och funderat på. Utöver det återkommer jag i tanken till hur mycket enklare vi har det som har allt samlat på Lugnet och nära stan. En annan reflektion är marknadsföringsvärdet. Visst stärker Val di Fiemme och Trentino sin profil. Samtidigt rapporterar riksmedia i Italien om skid-VM långt bak i sidorna och skid-TV-tittandet är generellt lägre i södra Europa. Vi ligger däremot mitt i det skid-tokiga norra Europa, där nästan varje kotte i Norden följer en VM-femmil, och på samma sätt brinner polackerna och tyskarna för backhoppningen. Utan tillresta norrmän hade det varit ganska ödsligt i Fiemme. Jag jobbar inte dagligen med VM-projektet. De som jobbar heltid med VM-förberedelserna har säkert sugit i sig ännu mer.

Skid-VM kunde inte ha slutat bättre för Sverige och för Falun! Varför säger jag Falun? Med ett hungrigt landslag som kan summera sex silver och ett guld och där många åkare är i bra ålder för att fortsätta utvecklas är det inte bara kul för Sverige. För Falun innebär det att skidintresset är på topp inför världscupavslutningen i slutet av mars och att vi tar över VM som regerande världsmästare. De sportsliga förutsättningarna är fantastiska. Nu gäller det för oss i Falun och regionen att växla upp så vi kan ta vara på alla möjligheter! Klart slut från Val di Fiemme.

Bilder överst t v: Ungdomsbackar a lá Predazzo – ser inte allt för avancerade ut. Överst i mitten: bloggens reporter i målområdet. Överst t h: Lördag-söndag var riktigt soliga vårdagar. Nederst t v: Skid-VM:s sportchef Anki Kjellberg hårt uppvaktad av en av ”super-supportrarna”

DSC_0909 DSC_0931 DSC_0934 DSC_0946

8 Responses to Sista blogginlägget från skid-VM 2013 – vilken avslutning!

 1. Bengt Julin says:

  Northug intervjuades i norsk TV idag (http://www.aftonbladet.se/webbtv/sport/langdvm/article16348053.ab) och sa att han hoppades att 5-milen i Falun 2015 skulle bli med individuell start…

 2. Thomas says:

  Jag tycker det är härligt att se det engagemang som finns hos er politiker när det gäller VM. Kommer ni att ha samma engagemang när ni tar tag i de förbättringar som måste till inom förskolan?

  Jag tänker då på den nödvändiga minskningen av barngruppernas storlek och ökningen av lärartätheten. I sådana fall tror jag det kommer att se mycket ljust ut för Falun framöver, både ekonomiskt och psykosocialt.

  • Jonny says:

   Hej Thomas, Jag håller med att fyra vardagar och en helg i Val di Fiemme är en tidsmässigt stor del av min arbetstid just nu. När jag reflekterar över alla de övriga frågor som jag är involverad i kanske det t o m är för mycket. Över tid kan jag lova att ungefär 5% av tiden går åt till arbete kring VM. Skulle jag summera ser nog fördelningen ut: En tredjedel näringsliv, arbete, VM, resecentrum. En tredjedel organisation, finans, samverkan med grannkommuner och Region Dalarna och en tredjedel skola, omvårdnad, socialtjänst. Att den senare inte blir större kan delvis förklaras att det andra kommunalrådet Susanne Norberg uteslutande jobbar med dessa frågor + personalfrågor. /Jonny

 3. Erik Lind says:

  Jag väntar fortfarande på att du förklarar att 44% är hälften och att du säger att det är hälften av DT:s läsare som röstat när det är knappt 600 st. Du borde ha läst min fråga vid det här laget eftersom du lagt in ett nytt inlägg, men jag har inte fått ngn förklaring eller sett ngn dementi?

  // Erik

  • Jonny says:

   Hej Erik, Den enkla förklaringen att jag skrev ”hälften” var att det just var 50% strax innan jag skrev blogginlägget. /Jonny

 4. Erik Lind says:

  Men faktum är att du skriver ”hälften av DT.se:s läsare. Detta är ju en ren lögn men ser bra ut i media.

  // Erik

 5. Erik Lind says:

  Rättelse: Du skriver ”hälften av DT:s läsare”

  // Erik

  • Anonym says:

   Ja du Erik,
   Rätt formulerat borde det ha stått ”på dt.se har hälften* av DE dt-läsarna SOM HAR röstat ANSETT att vi ska söka skid-VM fler gånger” *HÄLFTEN BASERAR SIG PÅ ANGIVNA RÖSTER PÅ DT.SE NÄR BLOGGINLÄGGET SKREVS.

   Nöjd? /Jonny