Sista blogginlägget från skid-VM 2013 – vilken avslutning!

Posted by Jonny in Uncategorized | 8 Comments

Dags att summera VM i Italien. Med sol, seger och mycket ny energi, erfarenhet och inspiration beger sig nu de sista deltagarna i Faluns studieprogram hem. Intrycken är många. Allt ifrån hur en region samlas kring turism- och vintersport och ser skid-VM som en självklar del för utveckling till en arrangör som genat och kanske inte genomfört allt som de lovade när de sökte VM. Här mellan ligger alla delfrågor som vi måste bestämma strategi och ambitionsnivå på – för att både färdas mot visionen ”beyond all expectations” och välja smarta och kostnadseffektiva lösningar.

Det här är lite av det jag själv har noterat och funderat på. Utöver det återkommer jag i tanken till hur mycket enklare vi har det som har allt samlat på Lugnet och nära stan. En annan reflektion är marknadsföringsvärdet. Visst stärker Val di Fiemme och Trentino sin profil. Samtidigt rapporterar riksmedia i Italien om skid-VM långt bak i sidorna och skid-TV-tittandet är generellt lägre i södra Europa. Vi ligger däremot mitt i det skid-tokiga norra Europa, där nästan varje kotte i Norden följer en VM-femmil, och på samma sätt brinner polackerna och tyskarna för backhoppningen. Utan tillresta norrmän hade det varit ganska ödsligt i Fiemme. Jag jobbar inte dagligen med VM-projektet. De som jobbar heltid med VM-förberedelserna har säkert sugit i sig ännu mer.

Skid-VM kunde inte ha slutat bättre för Sverige och för Falun! Varför säger jag Falun? Med ett hungrigt landslag som kan summera sex silver och ett guld och där många åkare är i bra ålder för att fortsätta utvecklas är det inte bara kul för Sverige. För Falun innebär det att skidintresset är på topp inför världscupavslutningen i slutet av mars och att vi tar över VM som regerande världsmästare. De sportsliga förutsättningarna är fantastiska. Nu gäller det för oss i Falun och regionen att växla upp så vi kan ta vara på alla möjligheter! Klart slut från Val di Fiemme.

Bilder överst t v: Ungdomsbackar a lá Predazzo – ser inte allt för avancerade ut. Överst i mitten: bloggens reporter i målområdet. Överst t h: Lördag-söndag var riktigt soliga vårdagar. Nederst t v: Skid-VM:s sportchef Anki Kjellberg hårt uppvaktad av en av ”super-supportrarna”

DSC_0909 DSC_0931 DSC_0934 DSC_0946

8 Responses to Sista blogginlägget från skid-VM 2013 – vilken avslutning!