Nya utblickar på landsbygdsutveckling och annat

Posted by Jonny in Uncategorized | Kommentarer inaktiverade för Nya utblickar på landsbygdsutveckling och annat

Förra veckan var jag på semesterresa i mellersta och västra Skottland. Härliga dagar med skottlandsmått bra väder, roliga samtal med mina resekompisar och nya upplevelser. Nu är jag lite ”skadad” så jag betraktar mycket av det jag ser med mina politikerögon. Då upptäcker man ännu mer spännande saker!

När vi besökte det relativt okända whiskydistelleriet Deanston visade det sig vara en stor nedlagd textilfabrik. Mina tankar hamnar osökt i Sågmyra där lediga ytor i den nedlagda yllefabriken skulle kunna härbergera något liknande. En av våra nyanställda på näringslivskontoret nämnde tidigare en tänkbar koppling till dryck. Har Erik också varit på Deanston?

När vi anlände till Oban ute vid kusten kändes det tydligt att det här är en ort som jobbar hårt för att vara en centralort, en stödjepunkt. Lite parallell till Falun och vårt mål att vara Dalarnas stora stad (tillsammans med Borlänge).

På ön Isle of Mull blir landsbygdsutmaningarna tydliga. Minsta skolan har sju elever och busschaffören berättar om hur man löst de bekymmer som kan finnas vid exempelvis födslar. Med långt i avstånd och tid och med färjeturer mm har man hittat en modell för när det är mer eller mindre bråttom.

Mycket annat snappade jag upp längs vägen. Skottarnas värdskap är om inte oslagbart så väldigt bra. Den brittiska artigheten hjälper kanske till, men jag gillar också deras humor och att de ofta tar saker för vad de är. Efter att ha åkt från Stirling slår det mig hur nära stan deras vindkraftverk står. Stirling är dessutom en del av Skottlands kulturella vagga med bl a Stirling Castle. Från slottet och det nästa lika kända Wallice monument syns en stor del av två stora vindkraftparker. Fascinerande…

Slutligen måste jag uppmärksamma gråstenens betydelse för Skottlands karaktär. Bastanta husväggar, borgar och ändlösa murar genom landskapet. Varför gör inte vi mer av all gråsten? Kanske är vi alla som min fru, när jag vill stapla upp en liten ”pittoresk” stengärdesgård vid stugan, vi förstår liksom inte den inneboende charmen 😉

Skottland 2013 049Skottland 2013 066Skottland 2013 097Skottland 2013 206

Bilderna är från: Stirling Castle, Deanston Distillery, Oban och Iona längst ut i havsbandet.

Comments are closed.